KD Locusta u srpnju će preuzeti fondove Ilirike

Autor: Tomislav Pili , 16. svibanj 2016. u 22:01
KD Group u regiji upravlja sa 700 milijuna eura imovine/FOTOLIA

Podružnica slovenskog KD Groupa preuzet će upravljanje fondovima Ilirika BRIC, Azijski tigar i Europa.

Slovenski KD Group putem svoje hrvatske podružnice nastavlja s konsolidacijom hrvatskog fondovskog tržišta. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici u petak izdala je suglasnost društvu KD Locusta Fondovi da preuzme upravljanje nad sva tri fonda Ilirika Investmentsa, hrvatske podružnice slovenske financijske grupacije Ilirika DZU.

KD Locusta tako će 30. lipnja i formalno početi upravljati s fondovima Ilirika BRIC, Azijski tigar i Europa. Među njima fond Ilirika Europa upravlja s osjetnijih 27,2 milijuna kuna imovine, dok se u fondovima BRIC i Azijski tigar nalazi po pet milijuna kuna imovine, stoji u izvješću Hanfe za ožujak. Međutim, Hanfa je KD Locusti odobrila i spajanje BRIC i Azijskog tigra u jedan fond. Na pitanje o razlozima preuzimanja član Uprave KD Locuste Zvonimir Marić ističe kako su u tom društvu svjesni još uvijek prisutnih trendova konsolidacije na hrvatskom fondovskom tržištu, pa osim organskog rasta žele iskoristiti i prilike koje se ukažu za rast putem preuzimanja drugih društava, odnosno fondova.

 

36,9milijuna

kuna imovine nalazilo se u ožujku u tri Ilirikina fonda

"Fondovi Ilirika Investmentsa bili su jedna od takvih prilika te smo uspješno zaključili transakciju preuzimanja njihovog upravljanja. Procjenjujemo da bi transakcija trebala biti u potpunosti provedena do kraja lipnja", izjavio je Marić. "Našemu društvu to donosi rast imovine pod upravljanjem i širenje palete fondova koje možemo ponuditi svojim postojećim i potencijalnim klijentima", dodao je Marić. Prema podacima za ožujak, KD Locusta u šest investicijskih fondova upravlja s  gotovo 300 milijuna kuna.

No, kako se neslužbeno doznaje iz izvora bliskih transakciji, KD Locustino preuzimanje Ilirikinih fondova u Hrvatskoj dio je šire transakcije kojom je Ilirika DZU prodala KD Groupu svoje fondove u Sloveniji i Hrvatskoj. Iz Ilirike DZU ostali su nedostupni za komentar. U regiji KG Group upravlja sa 700 milijuna eura imovine. Neslužbeno se doznaje kako su na stolu tri opcije što se tiče daljnje sudbine hrvatske podružnice Ilirike. Prva je nastavak s radom, a druga je da se društvo za upravljanje proda nekom investitoru. Nije isključena ni treća opcija, a to je gašenje društva. Inače, u Ilirici ne kriju iznenađenje odlukom slovenskog vlasnika, tim više jer su postojali ozbiljni planovi za širenje poslovanja, a navodno su u Ljubljani ranije odbijeni i zainteresirani potencijalni kupci.  

Komentirajte prvi

New Report

Close