Ilirika zasad vodeći BRIC fond

Autor: Tin Bašić , 27. siječanj 2011. u 22:00

Imovina pod upravljanjem fondova koji ulažu na tržišta Brazila, Rusije, Indije i Kine ušesterostručena je u samo godinu dana

Fond Ilirika BRIC među četiri takva fonda na domaćem tržištu trenutno bilježi najbolje rezultate. Prinos tog fonda u posljednjih godinu dana iznosio je 22,4 posto, dok je indeks MSCI BRIC, svjetsko mjerilo kretanja BRIC tržišta, porastao 13,7 posto. Čak i ako se prinosi domaćih fondova usporede u razdoblju od sredine travnja prošle godine, kad je s radom započeo i najmlađi među njima ZB BRIC+, do danas, Ilirika je i dalje najuspješnija iako se nešto manjom razlikom u odnosu na ostale. U tom razdoblju taj je fond imao prinos od 5,8 posto, dok je MSCI indeks istovremeno ojačao tek 1,4 posto. Ostali domaći fondovi primarno okrenuti tržištima Brazila, Rusije, Indije i Kine – MP BRIC, ZB BRIC+ i NFD BRIC – nisu imali toliko sreće.

Alociranje imovine
Razlog solidnog prinosa Ilirike BRIC leži u preciznijem alociranju imovine, smatra čelni čovjek Ilirike Investmentsa Ivan Ivin. Mnogi BRIC-ovi ulažu u dionice koje su u sastavu pojedinih indeksa, no Ilirika ulaže i u ostale vrijednosnice brzorastućih tržišta. “Brzo reagiramo u pogledu alokacije imovine fonda kada primijetimo da jedno od BRIC tržišta zaostaje, sredstva alociramo na tržište koje raste brže”, kaže Ivin. Spomenuta četiri fonda krajem prosinca imala su pod upravljanjem 151,8 milijuna kuna. U odnosu na godinu prije, ta imovina gotovo je šest puta veća. Glavnih razlog drastičnog povećanja imovine je i osnivanje dvaju novih BRIC fondova u 2010. godini. Pored Ilirike koja je počela poslovati početkom siječnja 2010., tri mjeseca nakon s radom je počeo i ZB BRIC+.Taj je fond, kojim upravlja ZB Invest, od tada ostvario prinos od 4,4 posto. Fond menadžeri ističu i pitanje tečaja jer je ZB BRIC+ denominiran u eurima, a MCSCI BRIC u dolarima.

“Kretanje tečaja EUR/USD samo na kratki rok utječe na razliku u prinosima, a imajući u vidu dugoročan proces razvoja BRIC zemalja, ovaj se utjecaj smanjuje povećanim porastom vrijednosti imovine fonda promatrano u dolarima”, smatraju u ZB Investu.Ističu da cilj tog fonda nije praćenje navedenog indeksa, nego fond ulaže i u druge vrste vrijednosnica pored onih koje su sadržane u indeksu pa su odstupanja od indeksa očekivana. Njihov BRIC fond na kraju prosinca je imao 92,6 mil. kuna imovine, što je dvostruko više od imovine ostalih triju fondova zajedno. Druga dva fonda imala su negativni prinos. NFD BRIC je od sredine travnja imao minus 4,8 posto.

Nema brige
Slab rezultat u odnosu na indeks rezultat je defanzivnije taktike jer su se očekivale korekcije. No, ne zabrinjava ih taj nedostatak. “Vjerujemo da ćemo konceptom upravljanja koji smo razvili i koji koristimo, u dugom roku ostvariti bolji prinos usklađen za rizik od MSCI BRIC benchmark indeksa”, smatra Marko Mišulić, fond menadžer NFD Aureus Investa. Podbačaj u odnosu na MSCI-ijev indeks imao je i MP BRIC, s prinosom od -5,03 posto. “Ali uvjereni smo, da pozicije koje držimo, a koje još se nisu iskazale kao jako profitabilne, imaju visoki potecijal. Ali teško je reći hoće li to biti sutra, za mjesec dana ili do kraja ove godine”, izjavio je član Uprave MP Investa Aleš Berk Skok.

Predviđanje

Globalne velesile
Svi naši sugovornici kažu kako će BRIC tržišta (Brazil, Rusija, Indija i Kina) i dalje rasti jer je riječ o globalnim ekonomskim silama. “Ta gospodarstva imaju znatno nižu razinu javnog i privatnog duga te stope štednje i porast potrošačke moći stanovništva koje višestruko nadmašuju one razvijenih zemalja, kažu u ZB Investu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ja bi preporučija čelnom čovjeku Ilirike Investmentsa da pročita npr. Beginners’ Guide to Asset Allocation, Diversification, and Rebalancing od SEC-a pa da razlikuje pojam alokacije imovine od diverzifikacije imovine!

New Report

Close