Hrvatskoj još 250 milijuna eura?

Autor: Tin Bašić , 04. listopad 2012. u 20:44
386,4 milijuna eura EBRD je u Hrvatsku uložio prošle godine

Ove godine podržana 4 projekta, o drugima se još pregovara

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) do kraja godine bi u Hrvatsku mogla uložiti još oko 250 milijuna eura. Budući da je potencijalna vrijednost projekata koje će EBRD ove godine podržati oko 300 milijuna eura, a do početka rujna uložili su 50 milijuna (s tim da su u prvom tromjesečju uložili 30,8 milijuna eura), europska razvojna banka u iduća bi tri mjeseca mogla imati pune ruke posla. Dosad je u ovoj godini EBRD uložio u četiri hrvatska projekta. Najviše je novca otišlo Zagrebačkom holdingu, čak 30 milijuna eura, a kako nam pojašnjavaju u EBRD-u, riječ je o projektu odvodnje. Osim njih razvojna je banka s Raiffeisen Leasingom potpisala ugovor vrijedan 10 milijuna eura, a AD Plastik dobio je 9,8 milijuna. Uložili su i u poduzetnički fond "kako bi se određeni postotak sredstava iz fonda koristio za projekte u Hrvatskoj". "EBRD obično raspolaže s indikativnim iznosom za svoja godišnja ulaganja koji se rasporedi u skladu s geografskim područjem u kojemu banka djeluje. Taj se iznos zatim dijeli na ciljeve po državama", rekla nam je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Zsuzsanna Hargitai. Ističe kako je za 2012. za Hrvatsku namijenjeno između 210 i 300 milijuna eura.

Poticaj gospodarstvu

"No naše nove financijske obveze tiču se javnog i privatnog sektora, stoga ukupan iznos može biti manji, ali i veći", kaže Hargitai. Stoga ako pregovori uspiju i ne dođe do dodatnih komplikacija, domaće gospodarstvo moglo bi dobiti dodatan poticaj, što potvrđuju i u EBRD-u. "Za ovu godinu imamo nekoliko projekata. Međutim, potpisivanje novih obveza ovisi o tome koliki će biti napredak u dubinskom snimanju i pregovorima o uvjetima financiranja", objašnjava Hargitai. Neki od projekata koji "vise u zraku" su Međimurske vode i šibenski vodovod. Prema dosadašnjim informacijama, Međimurske vode žele povećati pokrivenost uslugama odvodnje otpadnih voda u Međimurskoj županiji i udovoljiti direktivama Europske unije. Za to je još početkom godine EBRD najavio da razmatra odobravanje zajma od oko deset milijuna eura. Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 49 milijuna eura. Šibenski Vodovod pak ima projekt sustava odvodnje od šibenske gospodarske zone Podi preko naselja Ražine do uređaja za pročišćavanje u Podsolarskom te od otoka Krapnja preko naselja Brodarica do pročistača u Podsolarskom. EBRD bi trebao sudjelovati sa 10 milijuna eura. "Tu su još i investiranje u infrastrukturu Luke Split, kao i kreditne linije SG – Splitskoj banci i Erste banci te Erste faktoringu. Također radimo na ostalim projektima i njihovu potencijalnom potpisivanju u ovoj godini, a riječ je o projektima iz poljoprivrede, proizvodnje, energetike, vodovoda, bankarstva i sektora transporta", kaže Hargitai.

Rekordna 2011.

Budući da je do rujna EBRD potpisao ugovore vrijedne 50 milijuna eura i da je do kraja godine ostalo manje od tri mjeseca, postavlja se pitanje hoće li razvojna banka dostići prošlogodišnji iznos ulaganja u Hrvatsku. U 2011. EBRD je uložio 386,4 milijuna eura, što je najviše ako se promatra posljednjih pet godina. Naime, 2007. potpisao je ugovore vrijedne 152,6 milijuna eura, godinu poslije 105,4, a 2009. godine EBRD je uložio 247,4 milijuna eura. Otkada EBRD radi u Hrvatskoj, a počeli su 1993. godine, ukupno je u nas uložio 2,6 milijardi eura. Inače, za ovu godinu EBRD je u regiji, odnosno u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori planirao uložiti milijardu eura. Što se tiče iduće godine, još se ne zna s koliko će kapitala raspolagati ta banka. Naime, planiranje za iduću godinu počelo je u kolovozu, a glavni odbor banke plan odobrava u prvoj polovici prosinca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close