Hrvati u prva tri mjeseca ‘ispeglali’ 28 milijardi kuna

Autor: Tomislav Pili , 25. srpanj 2014. u 10:05
Koristi se 1,8 milijuna kreditnih kartica/Dalibor Urukalović/PIXSELL

VISA i MasterCard drže lavovski dio hrvatskog tržišta od gotovo 88 posto.

Kartične kuće u Hrvatskoj imaju razloga za zadovoljstvo, barem ako je suditi po početku godine.

Prema posljednjem istraživanju Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o kartičnom poslovanju, u prva tri mjeseca vlasnici kartica hrvatskih banaka i kartičnih kuća realizirali su u zemlji i inozemstvu kartične transakcije vrijedne 27,6 milijardi kuna. To je za 4,2 posto više nego u prva tri mjeseca prošle godine. Porast od gotovo devet posto zabilježen je i kod broja kartičnih transakcija koje su dosegale razinu od 76,5 milijuna.Zanimljivo, porast broja transakcija i njihove vrijednosti nije pratio i barem donekle jednaki porast broja izdanih kartica.

 

3,5puta

povećan je broj kartica u 15 godina

Naime, krajem ožujka u upotrebi je bilo 8,6 milijuna debitnih i kreditnih kartica, što je tek 0,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.Gledano po vrsti i izdavateljima, od ukupnog broja kartica njih 88,4 posto su debitne i kreditne kartice banaka (26 banaka od ukupno 30). Od toga se 45,6 posto odnosi na VISA kartice, 42,3 posto na MasterCard kartice, a preostalih 0,5 posto su ostale bankovne kartice. Udio kreditnih kartica kartičnih kuća (dvije kartične kuće) je 11,6 posto. Od ukupno 1,8 milijuna izdanih kreditnih kartica, 46 posto su kreditne kartice banaka, a 54 posto kreditne kartice kartičnih kuća.Što se tiče bankomata i EFT POS terminala, krajem ožujka u funkciji je bilo 4.144 bankomata što je skoro jedan posto više nego godinu ranije.

 

88,4posto

debitnih i kreditnih kartica izdale su banke

Broj EFT POS terminala rastao je nešto većih 3,2 posto na 96.117 instaliranih uređaja. "Promatrajući podatke o broju kartica, bankomata i EFT POS terminala u zadnjih 15 godina, vidljivo je da je broj kartica povećan za 3,5 puta, broj bankomata za 5,2 puta, a broj EFT POS terminala za deset puta", kazala je Vanja Dominović, zamjenica direktorice Sektora za bankarstvo. Ukupna vrijednost transakcija na EFT POS terminalima u prva tri mjeseca iznosila je 9,9 milijardi kuna, dok je broj transakcija dosegao 45,3 milijuna. Prosječna vrijednost po transakciji iznosi 218 kuna ili 15 kuna manje nego u istom razdoblju 2013. godine.To pokazuje da su se kartica u prva tri mjeseca ove godine sve više koristile za plaćanja manjih iznosa na EFT POS terminalima, navodi se u istraživanju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close