HPB se pohvalio rekordom: 123 milijuna kuna dobiti

Autor: Ana Blašković , 20. siječanj 2016. u 22:01
Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a/Tomislav Miletić/PIXSELL

Banka je većinu 2015. poslovala s nedovoljnim kapitalom zbog čega bilježi pad volumena kredita, ali i veću troškovnu efikasnost.

Hrvatska poštanska banka (HPB) 2015. iza sebe ostavlja s dobrim rezultatom, ali nakon duge neizvjesnosti s uspješno okončanom dokapitalizacijom.

Operativna dobit državne banke dosegnula je rekordnih 324 milijuna kuna, što je rast veći od osam posto, a neto dobit od 123 milijuna kuna je na najvišim razinama od osnivanja banke, pohvalio se HPB. Nakon što je većinu godine poslovala s nedovoljnim kapitalom u očekivanju zelenog svjetla EK za dokapitalizaciju u kojoj bi smjela sudjelovati i država (a da se ne tretira kao nedopuštena subvencija), banka je uspješno provela povećanje kapitala uz sudjelovanje i privatnih ulagača.

Nakon dokapitalizacije, konverzije hibrida i zahvaljujući ostvarenoj dobiti, kapital je dosegnuo 1,7 milijardi kuna, a stopa adekvatnosti kapitala povećana na 16,25 posto. S obzirom na kapitalna ogračenja, banka je bilježi smanjenje volumena kredita, što je uz kontinuirani pad cijene kredita rezultiralo padom ukupnih kamatnih prihoda za 9 posto.  Istodobno je poboljšana struktura izvora pa je kamatni trošak pao 22 posto i time većim dijelom neutraliziran pad prihoda. Rast bilježe prihodi od provizija i naknada (5%) te dobit od trgovanja vrijednosnim papirima (više od 23%).

Reorganizacija banke, kao preduvjet dokapitalizacije, te novi regulatorni doprinos povećali su ukupne troškove za jedan posto. Unatoč tome, pokazatelj troškovne efikasnosti mjeren omjerom troškova i prihoda poboljšan je na 58,6 posto zbog skoka operativnih prihoda. Premda je time pokazatelj prvi put u desetljeću pao ispod 60 posto, a banka se približava tržišnom prosjeku (56%), prosjek velikih igrača je ispod 50 posto. HPB-ova aktiva iznosi 17,7 milijardi kuna i veća je 1,8% nego krajem 2014.

Kreditni portfelj stagnirao je na razini 12,4 milijarde kuna, krediti građanima porasli su 5,7%, s tvrtkama su manji 3,2 posto. Ukupni depoziti porasli su 2,9%, na 14,6 milijardi kuna. "U 2016. očekujemo daljnji rast profitabilnosti i tržišnog udjela. Povećanje prihoda i bolje upravljanje troškovima omogućit će nam još bolju uslugu našim klijentima i konkurentne cijene. Naglasak nam je na SME-u specijalizaciji za agrar, ali i turizam, IT industriju, kao i proizvodnju te izvoz", najavio je predsjednik Uprave Tomislav Vuić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close