Hamag će poduprijeti 400 projekata

Autor: Tin Bašić , 31. siječanj 2013. u 21:21
Gordan Maras kaže da su lanjska jamstva potaknula 924 mil. kuna ulaganja/V. Žganec/PIX

Ubuduće će maksimalna garancija iznositi 18 milijuna kuna.

Ove godine Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (Hamag Invest) očekuje da će izdati jamstva za 400 projekata u malom i srednjem poduzetništvu vrijednih više od 1,5 milijardi kuna, rekao je ministar Gordan Maras u srijedu na konferenciji za novinare.

To bi, kaže, trebalo otvoriti još 1500 radnih mjesta.Lani je Hamag primio 359 zahtjeva za jamstvom, što je porast od 148 posto u odnosu na godinu prije, pri čemu je samo u zadnjem kvartalu zaprimljeno 189 zahtjeva. Odobrena su 243 jamstva, što je potaknulo 924 milijuna kuna investicija i zapošljavanje 829 novih radnika. Najavljeno je i da će Hamag Invest prvi put izravno kreditirati one koji žele pokrenuti posao.

Riječ je o kreditima od 70.000 kuna, bez velikih osiguranja, za one koji imaju ideju na temelju poslovnog plana i žele sami sebe zaposliti.Idućega tjedna bi Vlada na sjednici, kazao je Maras, trebala donijeti odluku o novom jamstvenom programu Hamaga koji će uvesti jamstva veća nego sada. Najveće jamstvo koje će se moći dobiti je 18 milijuna kuna, a sada ono iznosi deset milijuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close