Gospodarstvo eurozone se u prosincu odlijepilo od stagnacije

Autor: Ana Blašković , 06. siječanj 2020. u 22:00
Eurozona raste najslabije u zadnjih šest godina/Shutterstock

Prema procjeni IHS Markita, gospodarstvo zemalja europodručja poraslo je oko 0,1 posto u zadnjem tromjesečju.

Gospodarstvo eurozone krajem 2019. polako se odlijepilo od stagnacije zahvaljujući rastu usluga koji je nadjačao iznimno slab performans proizvodnje "na umoru", piše Bloomberg.

Aktivnost privatnog sektora, prema IHS Markitu, porasla je na 50,9 u prosincu, blago bolje od prvih prognoza, pri čemu razina 50 markira granicu između ekspanzije i kontrakcije.  Premda je ta vrijednost najviša u posljednja četiri mjeseca, i dalje je signal slabe ekonomije koje raste najsporije u zadnjih šest godina. Prema procjeni IHS Markita, gospodarstvo zemalja europodručja poraslo je oko 0,1 posto u zadnjem tromjesečju prošle godine. 

Val nesigurnosti
Pozitivan poticaj euru dala je revizija njemačkog sektora usluga. Zajednička valuta u ponedjeljak prijepodne ojačala je oko 0,3 posto, dok se na ostala tržišta prelijeva val nesigurnosti s Bliskog istoka pa su dionička tržišta bila u crvenom, a cijena nafte i zlata u porastu.  Kako piše Bloomberg, europodručje se iznimno oslanja na segment usluga za potporu rastu.

S druge strane, BDP pritišću negativni rezultati proizvodnog sektora koji dobrim dijelom proizlaze iz trgovinskog rata na relaciji Washington – Peking i izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Strah stvara mogućnost da bi smanjenje radnih mjesta u proizvodnom sektoru moglo potkopati cjelokupnu ekonomiju eurozone.

 

15. mjesec

zaredom pao je izvoz iz zemalja europodručja

Brojke iz prosinca, međutim, daju naslutiti porast optimizma nakon što je ono doseglo najviše vrijednosti od kraja 2018., pokazuju studija Sentixa objavljena u ponedjeljak. "Čini da je avet recesije nestala", navodi se u izvješću koje, ipak, predviđa tek "blagi zamah" gospodarskog rasta.

Rast u plusu, ali…
"U nedostatku većih negativnih razvoja događaja tijekom 2020. godine očekujemo nastavak oporavka ekonomskog rasta", kazao je Chris Williamson, glavni ekonomist u IHS Markitu. "Unatoč svemu, negativni rizici rastu u godini ispred nas ostaju zamjetni", dodaje. PMI, mjera poslovnog sentimenta, ukazuje na to da je Njemačka nakon tri mjeseca kontrakcije povratila marginalne stope rasta, dok su istodobno dobre brojke objavile Španjolska i Francuska.

Po prvi puta u četiri mjeseca porasla je zaposlenost, jednako kao i optimizam među poduzetnicima, no i dalje zabrinjavaju podaci o nastavku pada izvoza eurozone 15. mjesec za redom, kao najslabiji trend rasta plaća u posljednjih pet godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close