FocusEconomics nam opet snizio prognoze rasta

Autor: Ana Blašković , 14. veljača 2013. u 22:01
5,5 posto pala je industrijska proizvodnja u prošloj godini

Dok se smanjenje rejtinga u Vladinim krugovima minoriziralo, to je ključna opaska ove analize stanja domaće ekonomije.

Premda je prognoziranje ekonomskih kretanja slično gledanju u staklenu kuglu, za domaće gospodarstvo jedno je zasad sigurno: ono nastavlja silaznom putanjom. Stručanjaci FocusEconomicsa u posljednjoj analizi ponovno su smanjili prognoze rasta Hrvatske u ovoj godini; BDP će u 2013. porasti minimalnih 0,2 posto što je za 0,1 postotnih bodova pesimističnija prognoza u odnosu na samo mjesec dana ranije.

Oporavak tek 2014.
Prognoza iz publikacije FocusEconomics Consensus Forcast za godinu nakon ove ostaje nepromjenjena s rastom od 1,5 posto koji bi trebao predstavljati prve prave korake oporavka. Dok se važnost smanjenja rejtinga najvažnijih svjetskih agencija u dijelu politike, pa čak i u Vladinim krugovima, poprilično minorizirala, to je ipak ključna opaska nanovije analize stanja domaće ekonomije. "Prvog rujna kreditna agencija Moody's smanjila je kreditni rejting Hrvatske sa 'Baa3' na 'Ba1' naglašavajući slabe izglede rasta i strukturne probleme koji onemogućuju zemlji da razvije novi model rasta", prva je opaska FocusEconomicsa. Potez je uslijedio nakon što je kredibilnost vraćanja dugova krajem godine Hrvatskoj umanjila i agencija Standard & Poor's. "Posljednji podaci potvrđuju sumorne prognoze, posebno pad industrijske proizvodnje četvrti mjesec zaredom u prosincu", ističe se u analizi. Industrijska proizvodnja u posljednjem mjesecu prošle godine pala je 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana što je novo pogoršanje u usporedbi sa studenim. Na mjesečnoj razini industrijska proizvodnja pala je 0,8 posto u mjesec dana što je poništilo blagi rast tog pokazatelja u iz studenog. Gleda li se cjelokupna godina industrijska proizvodnja smanjila se 5,5 posto što predstavlja snažni nastavak lošeg trenda iz 2011. kada je pad iznosio 1,2 posto. "Pad u prošloj godini predstavlja najveći godišnji pad u protekle tri godine i označava četvrtu zaredom godinu pada", nemilosrdan je ekonomski pokazatelj iz analize. Očekivanja za ovu godinu i dalje su pozitivne, no manje nego prije mjesec dana; do kraja ove godine industrijska proizvodnja mogla bi se blago oporaviti na 0,2 posto što je 0,1 postotni bod manje nego prije mjesec dana. U 2014. pak mogla bi ubrzati na 2,7 posto.

Cijene pod kontrolom
Inflacijska kretanja su i dalje pod čvstom kontrolom. Potrošačke cijene u prosincu su se spustile 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec što je nastavak pada iz prethodnog mjeseca. Prema Državnom zavodu za statistiku pad cijena odražava niže cijene odjeće i obuće, kao i telekomunikacijskih usluga. Unatoč mjesečnom padu, stopa godišnje inflacije iznosi 4,4 posto. Temljeni indeks inflacije potrošačkih cijena, koji ublažava volatilne kategorije poput cijena svježe hrane i energije, pao je 1 posto u mjesec dana. Posljedično, godišnja temeljna inflacija usporila je sa 1,5 posto u studenom na 1,2 posto u prosincu. Publikacija je dostupna je na www.focus-economics.com

Komentirajte prvi

New Report

Close