Fitch zadržao kreditni rejting ZABE, snizio rejting održivosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2015. u 09:53
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Agencija Fitch potvrdila je početkom tjedna kratkoročni i dugoročni rejting (IDR) Zagrebačke banke (ZABA) na ‘BBB-‘.

Agencija Fitch potvrdila je početkom tjedna kratkoročni i dugoročni rejting (IDR) Zagrebačke banke (ZABA) na 'BBB-' uz stabilne izglede, ali je smanjila za jedan stupanj njezin rejting održivosti, na 'bb', uslijed izloženosti ZABE prema državi.

"Iako Fitch kao pozitivan faktor ističe potporu ZABI od UniCredita jer predstavlja strateški važnu podružnicu, sam rejting je ograničen rejtingom države, pa ne može biti viši od trenutnog rejtinga Republike Hrvatske", navode iz Zagrebačke banke.

Izloženost ZABE prema državi, pak, utjecala je na korekciju rejtinga održivosti (Viability Raiting) koji je Fitch smanjio s „bb+“ na „bb“.

Iz te rejting agencije pozitivnim ocjenjuju vodeću tržišnu poziciju Zagrebačke banke, stabilan potencijal financiranja i visoku kapitaliziranost, dok kao negativnu okolnost izdvajaju visoku korelaciju države i kreditnog profila Zabe, makroekonomsko okruženje i limitiranu geografsku diverzificiranost poslovanja banke.

"Ključne snage ZABE su njezin profil financiranja, stabilna depozitna baza i iznimno solidna pozicija likvidnosti, pri čemu banka većinu svojih izvora temelji na depozitima klijenata, visoka razina kapitaliziranosti, snažna tržišna pozicija, operativna efikasnost i posljedično niska volatilnosti operativne dobiti", navode iz Zagrebačke banke u komentaru najnovijeg Fitchovog izvješća o rejtingu.

Komentirajte prvi

New Report

Close