Europske banke krše pravila o menadžerskim bonusima

Autor: Marina Biluš , 17. listopad 2014. u 10:37
Regulator upozorio kreditore da do kraja godine usklade računice/FOTOLIA

Banke su poslale vrlo ružnu poruku društvu jer očito iz financijske krize nisu izvukli nikakve pouke, kaže Michel Barnier.

Ograničavanje bankarskih bonusa, koje su naredile europske regulatorne vlasti u želji da se zauzda neopravdano rizično poslovanje, u koje su se mnogu menadžeri upuštali nadajući se da će im ono donijeti izdašnije novčane nagrade, opet je top tema među kreditorima.

Europska agencija za banke upravo je upozorila da 39 banaka krši propise o maksimalo dopuštenim iznosima dodjeljujući svojim visokopozicioniranim djelatnicima  nove vrste 'prikrivenih' bonusa.  Bankarske kuće sad su upozorene da svoje sporne izračune moraju izmijeniti do kraja ove godine, prenose svjetski mediji. Naime, brojne banke nova su pravila pokušala zaobići klasificirajući dodatke kao dio fiksne plaće, objašnjava europski bankarski regulator.

"Isplaćuju većinu iznosa definirajući ih kao 'položajne', odnosno dodatke za 'tržišnu vrijednost' za uži krug zaposlenika i tako krše propise", stoji u priopćenu EBA-e.  Financijski povjerenik Europske unije Michel Barnier, koji je od EBA-e i zatražio provjeru stanja na terenu, kaže da su banke ovakvim postupanjem poslale vrlo ružnu poruku društvu jer očito iz financijske krize nisu izvukli ama baš nikakve pouke. Bude li potrebno, dodao je, Europska komisija i EBA odlučit će o eventualnim mjerama kojima bi banke prisilili da svoju praksu usklade s aktualnim regulatornim okvirom. Inače, najnovija odluka EBA-e "udarit" će tako na nekoliko tisuća bankara, ponajviše onih u financijskom centru EU-a – Londonu.

A kad je riječ o položajnom dodatku, kojeg su kreditori pokušali iskoristiti za izbjegavanje novih pravila, EBA objašnjava: "Da bi se taj dodatak mogao klasificirati kao dio fiksne plaće, mora biti trajno vezan za konkretni posao, te unaprijed određen, neopoziv, transparentan svim zaposlenicima i ne smije se temeljiti na diskrecijskim odlukama." Međutim, dodaju, u većini slučajeva takvi se dodaci temelje na diskrecijskim odlukama i utječu na dozvoljeni limit za isplatu bonusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close