Euro zaronio ispod 1,31 dolara, jen pod pritiskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. travanj 2013. u 10:45
Thinsktock

Prošloga je tjedna na valutnim tržištima euro oslabio prema dolaru jer bi uskoro u eurozoni mogle biti smanjene ključne kamatne stope.

Prošloga je tjedna na valutnim tržištima euro oslabio prema dolaru jer bi uskoro u eurozoni mogle biti smanjene ključne kamatne stope, dok je tečaj jena pao jer su dužnosnici skupine G20 podržali labavljenje monetarne politike u Japanu.

Tečaj eura prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,4 posto, na 1,3055 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura ojačala je 0,7 posto, na 129,90 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 1,2 posto, na 99,50 jena.

Jedinstvena europska valuta našla se pod pritiskom polovicom tjedna nakon što je član upravnog vijeća Europske središnje banke Jens Weidmann, prema pisanju Wall Street Journala, izjavio da bi ECB mogao dodatno sniziti ključne kamatne stope u eurozoni, ako će to zbog slabosti gospodarstva biti potrebno.

Weidmannove izjave „same po sebi nisu nikakva novost – ECB je već na sastanku u travnju iskazao sklonost labavljenju monetarne politike i najavio da će pomno pratiti sve informacije. Ipak, činjenica da je to rekao član upravnog vijeća ECB-a koji uživa reputaciju najoštrijeg zagovornika borbe protiv inflacije navodi na zaključak da je ECB prilično blizu sniženju kamata“, kazao je Michael Sneyd iz londonskog ogranka BNP Paribasa.

Pojedini analitičari upozoravaju da niže kamate ne znače nužno i slabiji euro. Za razliku od središnje japanske banke i američkog Feda, ECB ne tiska novac kvantitativnim ublažavanjem monetarne politike, što obično slabi valutu, podsjećaju. Napominju također da bi niže kamate mogle poboljšati izglede za rast u eurozoni.

Međutim, jedinstvena europska valuta i dalje je ranjiva na političke rizike u eurozoni, s obzirom na predsjedničke izbore u Italiji i nastavljenu neizvjesnost oko Cipra.

U fokusu ulagača bila je prošloga tjedna i japanska valuta jer se čekalo kako će financijski dužnosnici skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava na sastanku u Washingtonu reagirati na slabljenje jena.

No, nitko nije kritizirao Tokio, jer je prevladalo mišljenje da je agresivno labavljenje monetarne politike središnje japanske banke usmjereno na suzbijanje deflacije i poticanje tamošnjeg gospodarstva, a ne na jačanje konkurentnosti japanskih izvoznika. Zbog toga je u petak cijena jena oštro pala.

"Tečaj dolara prema jenu nije poguran još i više upravo zbog bojazni da bi G20 mogao kritizirati Japan. Sada možemo očekivati da će u idućem tjednu premašiti 100 jena", tumači Geoff Kendrick iz Nomure.

Komentirajte prvi

New Report

Close