Erste podvlači crtu pod 774 milijuna eura neto dobiti

Autor: Ana Blašković , 31. srpanj 2018. u 22:01
Erste bilježi rast neto kamatnog prihoda/Željko Lukunić/PIXSELL

Najveća austrijska bankarska grupacija u prvoj polovici 2018. godine bilježi neto dobit veću za 24 posto.

Na polovici godine Erste grupa, najveća austrijska bankarska grupacija, podvlači crtu pod 774 milijuna eura neto dobiti.

Čelnik banke Andreas Treichl ima razloga za zadovoljstvo; oko četvrtinu veći profit nego lani posljedica je snažnog rasta zemljama regije preko tri posto, viših plaća i okružja niskog rizika. Iako je rast kamatnih stopa mantra svih bankara u Europi, pri čemu se i u Ersteu nadaju da bi se to moglo ostvariti i prije službenog datuma krajem 2019., austrijska grupa prvi puta u četiri godine bilježi rast operativnog rezultata.

"Poslovanje Erste grupe u prvih šest mjeseci ove godine bilo je jedno od najboljih, naša neto dobit veća je za 24 posto na godišnjoj razini na 774 milijuna eura. To je zahvaljujući 3,3-postotnom povećanju neto kamatnog prihoda i 5,3 posto većoj dobiti od naknada, a uz niske troškove rizika omjer troškova i prihoda smanjen je na 58,8 posto u drugom kvartalu", rekao je šef banke Andreas Treichl predstavljajući rezultate u Beču. Na svih sedam tržišta u kojima je prisutna, rast BDP-a je (s iznimkom Austrije), značajno nadmašio prosjek eurozone. Rekorderke su Rumunjska s 4,1% i Mađarska s 4% i Slovačka s 3,9%, dok je Hrvatska najslabija s očekivanih 2,8 posto. Ekonomski zamašnjak prate rast plaća i zaposlenosti koji se prelijevaju u potrošnju, pa i performs banaka.

Na krilima povoljnog okruženja u regiji javni dug je u silaznoj putanji za razliku od starih članica; s dugom od 78 posto u BDP-u Hrvatska je uz Mađarsku najviše zadužena, no pozitivno je da nam se u narednih 10 godina (zasad) prognozira spuštanje na maastrišku granicu. Daleko ispred u svih regiji je Češka, koja nastavlja grabiti naprijed- ove godine raste 3,6%, ali uz punu zaposlenost, rast plaća i najniži javni dug u EU od 25 posto pa će, kaže Treichl, "za 10 do 15 godina imati standard života daleko iznad europskih zemalja".

 

7 tržišta

na kojima je prisutna Erste grupa bilježi rast

U takvom okruženju Erste bilježi rast neto kamatnog prihoda, najviše zahvaljujući Češkoj i Rumunjskoj, na 2,2 milijarde eura. Neto prihodi od provizija i naknada porasli su na 959,3 milijuna eura, dok se neto rezultat od trgovanja značajno smanjio na 11,9 milijuna eura. Uz rast općih troškova poslovanja, ponajprije troškova zaposlenika, operativni rezultat u konačnici je u uzlaznoj putanji dosegnuo 1,29 milijardi eura, 0,7 posto više nego u istom razdoblju lani. S rastom operativnog rezultata na 105 milijuna eura Hrvatska "izgleda dobro", kazao je Treichl, naglasivši pozitivni razvoj kretanja javnog duga. Iako se kvaliteta portfelja popravlja, posebno u korporativnom sektoru, loši krediti pali su na najnižu razinu u deset godina.

Hrvatska, međutim, još osjeća posljedice Agrokora pa je s 11 posto NPL-ova višestruko iznad prosjeka matične grupacije. Ukupna imovina Erste grupe porasla je 4,2 posto na 229,9 milijardi eura. Kreditni klijentima u rastu su na svim tržištima, a prosjeku 7,7 posto, dosegnuvši 144,7 milijardi eura, a uzlet prati i Hrvatska u kojoj Ersteov kreditni portfelj iznosi 6 milijardi eura. Zajmovi građanima na razini grupe povećani su 6,5 posto u godinu dana, a blago sporijim tempom kretali su se krediti tvrtkama.

Fokus je prvenstveno na segmentu malih i srednjih poduzeća s rastom kredita preko 10 posto. Pritom su rekorderke Slovačka, Mađarska i Češka u kojima su u ekspanziji sektori telekoma, medija, automobilske industrije i poljoprivrede, što nije iznenađujuće jer direktno odražava brz ekonomski rast. Istodobno, uzlazni trend kredita u prvoj polovici godine popratio je i rast depozita (na 158 milijardi eura). Neometan priljev štednje od čak 8 milijardi eura u okruženju rekordno niske cijene novca prvi čovjek grupe okarakterizirao je "nevjerojatnim s obzirom na to da ne možemo platiti visoku kamatu".

U pozitivnom okruženju Beč ostaje ove i iduće godine. "Očekujemo nastavak pozitivnog trenda u operativnom poslovanju i u drugom tromjesečju godine na temelju nastavka natprosječnog rasta u CEE ekonomijama, s niskom nezaposlenošću, povećanjem realnih plaća i većoj konkurentnosti", kaže. Odgovarajući na opasku novinara da sličnog optimizma nije nedostajalo ni uoči krize 2008. kazao je: "Nikada ne treba vjerovati da će stvari ostati kakve su sada. Danas smo i mi i regulatori puno bolje pripremljeni nego što smo to bili tada", zaključio je Treichl.

Komentirajte prvi

New Report

Close