EK kaznio bankarski kartel sa 1,7 mlrd. eura

Autor: Ante Pavić , 04. prosinac 2013. u 22:01
Joaquín Almunia, povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja/REUTERS

Čelništva banaka krivnju za namještanje stopa prebacuju na zaposlenike za koje tvrde da su se otrgli kontroli i obećvaaju da će više raditi na njihovom nadzoru.

Europska komisija odrezala je kaznu od 1,7 milijardi eura za 10 financijskih institucija kojima je dokazala formiranje nelegalnih kartela za namještanje kamatnih stopa.

Krivima su proglašene i neke od najvećih banaka u svijetu poput Royal Bank of Scotland, UBS, Societe Generale, JP Morgan, Citibank, brokeri RP Martina i Deutsche Bank koja je dobila najveću kaznu od 725,4 milijuna eura. Barclays i UBS su oslobođeni kazne jer su upravo oni otkrili postojanje kartela. RBS je kažnjena sa 319 milijuna eura, Societe Generale sa446 milijuna eura. JPMorgan morat će platiti 79,8 milijuna eura, Citibank 70 milijuna eura, a brokerska kuća RP Martin 247 milijuna eura jer je osiguravala infrastrukturu za prijevaru.

 

725,4milijuna

eura kazne morat će platiti Deutsche Bank

Veći broj banaka sudjelovala je u lažiranju kamatnih stopa koje su se ogledavale u trošku međubankarskog posuđivanja u eurima odnosno Euriboru, dok su neke namještale financijske proizvode koji su se temeljili na japanskom jenu, odnosno Jen Liboru. Pojedine banke su sudjelovale u namještanju kamata u oba slučaja. Pod istragom su i HSBC i Credit Agricole, ali njima još uvijek nije određena kazna dok je JP Morgan priznao namještanje kamata na jednom tržištu, ali ne i drugom. Riječ je o najvećoj do sada propisanoj kazni EK-a, budući da je posljednja iznosila 1,5 milijardi eura za kartelsko udruživanje. Barclays, RBS, UBS, Rabobank te brokerska kuća ICAP sada su zbog namještanja Libora platili ukupno 3,5 milijardi eura kazne pojedinim nacionalnim regulatorima.

Agencije za tržišno natjecanje EU-a bile su izvan tih kažnjavanja te su tri godine istraživale financijske manipulacije banaka i brokera. Kartelsko udruživanje za Libor švicarskog franka još uvijek se istražuje tako da i u tom slučaju treba očekivati visoke kazne za prekršitelje. Čelništva banaka svu krivnju za namještanje stopa prebacuju na pojedine zaposlenike koji su se otrgli kontroli, obećavši da će više raditi na njihovom nadzoru u budućnosti. 

Šokantno otkriće

Srušen mit o tržišnom natjecanju

Ono što je posebno šokiralo Europsku uniju jest činjenica da je konkurentno tržišno natjecanje banaka na financijskom tržištu zapravo samo mrtvo slovo na papiru i da banke rado surađuju u dijeljenju profitnog kolača. "Manipuliranje Liborom i Euriborom diljem svijeta nije toliko šokantno, koliko je suradnja među bankama koje se navodno natječu jedna protiv druge na financijskom tržištu", izjavio je Joaquín Almunia, povjerenik EU za tržišno natjecanje. Namještanje kamatnih stopa trajalo je godinama i predstavlja jedan od najvećih skandala u financijskoj industriji koja je ionako načeta brojnim aferama koje su potakle današnju financijsku krizu iz kojega eurozona ne vidi izlaza.

Komentirajte prvi

New Report

Close