Dug manji, ali smo i dalje ranjivi

Autor: Poslovni dnevnik , 09. travanj 2018. u 14:15
Vanjski dug neprekidno pada od kraja 2015. godine/FOTOLIA

Hrvatski vanjski dug smanjen na 40,1 milijardu eura.

Bruto inozemni dug Hrvatske iznosio je na kraju prošle godine 40,1 milijardu eura, što je 3,7 posto manje nego godinu dana prije, pri čemu je udio tog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) pao na 82,3 posto, a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju i daljnji pad ino zaduženosti.

"S podacima za prosinac potvrđen je neprekinuti niz godišnjeg pada inozemnog duga koji datira od kraja 2015.", navodi se u osvrtu RBA na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB). Ističe se i kako je udio tog duga u BDP-u na kraju prošle godine bio za 7,5 postotnih bodova manji nego godinu dana prije. Najveći doprinos smanjenju vanjskog duga na godišnjoj razini došao je od nastavka razduživanja ostalih domaćih sektora, čiji se bruto inozemni dug krajem prošlogodišnjeg prosinca spustio na 13,45 milijardi eura, što je 1,7 milijardi manje nego godinu dana prije.

 

3,7 posto

smanjena je zaduženost na godišnjoj razini

To je "najvećim dijelom rezultat razduživanja u segmentu privatnih poduzeća, čiji se bruto inozemni dug krajem prosinca spustio na 9,69 milijardi eura, 10 posto niže u odnosu isto razdoblje godinu ranije", navodi se u analizi, objavljenoj u petak. Smanjenju bruto inozemnog duga značajno je doprinijelo i smanjenje vanjske zaduženosti javnog sektora. Na kraju prosinca je bruto inozemni dug sektora opće države iznosio 14,3 milijarde eura, što je za 537 milijuna ili 3,6 posto manje u odnosu na isti mjesec 2016. godine.

Premda je Hrvatska i u 2017. smanjila razinu svoje inozemne zaduženosti, analitičari RBA upozoravaju da visina inozemnog duga i dalje ukazuje na visoku razinu vanjske ranjivosti. "Naime, s udjelom javnog duga u BDP-u od 82,3 posto Hrvatska znatno premašuje prosjek usporedivih država srednje i istočne Europe, 68,2 posto BDP-a, te država s jugoistoka Europe, 58,8 posto", zaključuju analitičari RBA. 

Komentirajte prvi

New Report

Close