Draghi prijeti Sloveniji

Autor: Tomislav Pili , 08. srpanj 2016. u 09:16
Predsjednik ECB-a Mario Draghi/REUTERS

Predsjednik ECB-a ističe da će pokrenuti pravne korake jer je slovenska policija izuzela povjerljive podatke s računala guvernera Boštjana Jazbeca.

Istraga sanacije slovenskih banaka provedene prije tri godine izašla je izvan granica zemlje izazvavši skandal zbog kojeg je Europska središnja banka (ECB) zaprijetila tužbom.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi uputio je prsvjedno pismo slovenskom državnom odvjetništvu, ali i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru u kojem je prosvjedovao jer je policija u pretresu Banke Slovenije zaplijenila i povjerljive podatke ECB-a. Podaci su izuzeti s računala guvernera Boštjana Jazbeca koji je i član Vijeća guvernera europske monetarne vlasti. Draghi je u pismu slovenske vlasti prozvao zbog kršenja pravila o djelovanju ECB-a i upadu u interni sustav slovenske središnje banke te pozvao da akciju policije obustave, a u suprotnome najavio mogućnost pokretanja pravnog postupka protiv akcije kriminalista, prema slovenskom zakonu.

 

257milijuna

eura navodno je nezakonito stekla NLB banka u sanaciji

Podsjetimo, slovenska policija provodi istragu prema kaznenoj prijavi koju je prije dvije godine podnijela udruga malih dioničara. U njoj stoji da je više fizičkih osoba i banaka te revizorskih tvrtki 2013. prilagodilo posebno oštre kriterije za sanaciju banaka u državnom vlasništvu tešku tri milijarde eura, čime je bankama omogućen neopravdan otpis dijela od 600 milijuna eura vlasničkih udjela i prava vlasnika tzv. podređenih obveznica pet banaka.

Time je pogodovano bankama i državi kao vlasniku. Po navodima dioničara, samo najveća banka NLB stekla je 257 milijuna nezakonite imovinske koristi. Spor između vlasnika "otpisanih" obveznica i države još nije sudski riješen jer se očekuje presuda slovenskog ustavnog suda, a pokrenut je i spor pred Europskim sudom u Luksemburgu. Matej Šimnic, analitičar ljubljanske investicijske kuće Alta, za Poslovni dnevnik kaže kako istraga i nije iznenađenje.

"Niz pojedinaca koji su posjedovali te instrumente i eventualno izgubili novac već su kroz medije vršili pritisak na Banku Slovenije i ostale institucije. Istraga i optužbe samo su novi korak u intenziviranju tih pritisaka", ističe Šimnic. Dodaje kako se istraga može promatrati kao još jedan pokušaj da se postigne odšteta za otpisane instrumente, posebno ako vijesti iz Luksemburga budu negativne. Šimnic ne vjeruje da će se istraga odraziti na stabilnost slovenskog bankovnog sustava, ali će dodatno naruštiti ionako slabu reputaciju institucija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close