Dok je dolar osjetno pao, dvije popularne valute znatno su ojačale

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. ožujak 2019. u 08:49
Foto: Getty Images

Mnogi analitičari smatraju da američka središnja banka ove godine neće povećavati kamatne stope, nakon što ih je lani podignula u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna osjetno pala zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva, dok je tečaj funte snažno porastao nakon što je britanski parlament podržao prijedlog o odgodi brexita.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 96,58 bodova, što je njegov najveći tjedni gubitak od početka prosinca.

Pritom je dolar prema europskoj valuti skliznuo 0,75 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1325 dolara.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na japansku, pa je njezin tečaj porastao 0,3 posto, na 111,45 jena.

Dolar se našao pod pritiskom nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju, kao i slabljenje inflacijskih pritisaka.

Zbog toga mnogi analitičari smatraju da američka središnja banka ove godine neće povećavati kamatne stope, nakon što ih je lani podignula u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Idućega tjedna Fed će održati redovnu sjednicu, a analitičari očekuju da će čelnici središnje banke ponovno poručiti da će biti strpljivi po pitanju kamata.

„Fed će vjerojatno idućega tjedna poručiti da ostaje strpljiv dok ne vidi razvoj situacije, što je oprezan stav koji ne omogućuje jačanje dolara”, kaže Joe Manimbo, analitičar u tvrtki Western Union Business Solutions.

S druge strane, euro, a posebice britanska funta znatno su ojačali nakon odluke britanskog parlamenta o odgodi izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Nakon što su parlamentarni zastupnici polovicom tjedna odbacili prijedlog vlade za sporazumni izlazak Britanije iz Europske unije, a potom i za izlazak bez sporazuma, u četvrtak su podržali prijedlog da se brexit na neko vrijeme odgodi.

Kako su porasla očekivanja da Britanija neće izaći 29. ožujka iz EU-a bez sporazumu o razdruživanju, tečaj funte skočio je prošloga tjedna oko 2 posto, što je njegov najveći tjedni skok od kraja siječnja.

U jednom trenutku tečaj funte dosegnuo je 1,3380 dolara, najvišu razinu u devet mjeseci, no tjedan je završio na 1,3280 dolara.

Komentari (2)
Pogledajte sve

najčvršća valuta je kuna.

tipican spin pred obrat. imam dolare i samo cekam da vidim kako se provesti eur

New Report

Close