Dogovorom Kine i Amerike nafta najskuplja u tri mjeseca

Autor: Poslovni dnevnik , 16. prosinac 2019. u 21:59
Foto: Getty Images

Cijena barela prošloga tjedna u Londonu porasla 1,3 posto na 65,22 dolara.

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle više od 1 posto, dosegnuvši najviše razine u gotovo tri mjeseca, što se zahvaljuje dogovoru SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, kao i ishodu parlamentarnih izbora u Britaniji. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,3 posto, na 65,22 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 60,07 dolara.

Rast cijena nafte drugi tjedan zaredom zahvaljuju se dogovoru SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, čime je izbjegnuto uvođenje dodatnih američkih carina na kineski uvoz, koje su trebale stupiti na snagu 15. prosinca.

Peking je pristao kupiti dodatne 32 milijarde dolara američkih poljoprivrednih proizvoda u iduće dvije godine, što je otprilike 16 milijardi dolara više na godišnjoj razini u odnosu na bazu iz 2017., kazao je trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lighthizer.

 

1,5 posto

poskupio je barel na američkom tržištu

On je kazao i da je ovo vrlo važan korak naprijed u uravnoteženju američko-kineskih trgovinskih odnosa i da sporazum uključuje niz strukturnih promjena.

S druge strane, Washington je pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz koje su trebale stupiti na snagu 15. prosinca. Trgovinski rat, koji traje već 18 mjeseci, kočio je rast cijena nafte jer je izazvao usporavanje rasta globalnog gospodarstva, a time i potražnje za naftom. Uteg cijenama nafte predstavljala je i neizvjesnost oko brexita. No, situaciju u Britaniji donekle su razjasnili prošlotjedni parlamentarni izbori na kojima je vladajuća konzervativna stranka osvojila veliku većinu glasova, što novoj vladi daje mandat za izvođenje zemlje iz Europske unije. “Zahvaljujući uvjerljivoj pobjedi Borisa Johnsona na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji i ‘gotovo dogovorenom’ rješenju američko-kineskog trgovinskog rata cijene nafte porasle su na londonskom tržištu. Potražnja za naftom vjerojatno će se oporaviti zajedno s oporavkom globalne industrije”, kaže Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Podršku cijenama pruža i nedavni dogovor OPEC-a i njegovih partnera, uključujući Rusiju, o daljnjem smanjenju proizvodnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close