Cijene nafte iznad 49 dolara uoči odluke ECB-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2015. u 14:34
Foto: Thinkstock

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 49 dolara za barel.

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 49 dolara za barel, uoči očekivane odluke Europske središnje banke (ECB) kvantitativnom ublažavanju monetarne politike koja bi mogla dodatno poduprijeti dolar i time smanjiti potražnju za robom, uključujući naftu.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 50 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 49,53 dolara. Na američkom tržištu nije bilo značajnijih promjena u cijeni barela koja je iznosila 47,93 dolara.

Izvršni odbor ECB-a predložio je program kojim bi se omogućila kupnja državnih obveznica u mjesečnom iznosu od 50 milijardi eura, počevši od ožujka, kazao je za Reuters neimenovani izvor iz eurozone. Očekivanja da će ECB usvojiti takav poticajni program već neko vrijeme pritišću euro dok dolar naglo jača pod pritiskom ulagača koji u njemu traže 'utočište' za kapital.

Dotatnu potporu zelenoj novčanici pruža izgledno skorašnje podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u. Jači pak dolar nagriza potražnju za robom, uključujući naftu, čije su cijene iskazane u zelenoj novčanici jer smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Michael Hewson iz CMC Marketsa procjenjuje da ECB-ova politika "kvantitativnog popuštanja", koje se svodi na tiskanje novca za potrebe kupnje državnih obveznica, vjerojatno neće na dulji rok utjecati na cijene nafte.

"Teško mi je zamisliti da bi bilo kakva današnja odluka ECB-a istinski promijenila dinamiku ponude i potražnje kada su u pitanju cijene nafte. Možda ćemo svjedočiti određenoj razini nestabilnosti u današnjem trgovanju ali sumnjam da će se promijeniti ukupni smjer kretanja cijena nafte", ističe Hewson.

Cijene nafte stabilizirale su se u siječnju nadomak razini od 50 dolara po barelu a analitičari tvrde da se dugoročne prognoze popravljaju, ukazujući na sve manju razliku između cijena za isporuke u daljoj budućnosti i onih u ugovorima s kraćim rokovima isporuke. Trenutno su cijene za kraće rokove isporuke osjetno niže onih s duljim rokovima, što je inače neuobičajena pojava na tržištima i poznata je kao 'contango'.

"Contango se na londonskom tržištu smanjuje", ističe Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa. "Tržište se konsolidira a potom će pokušati odrediti sljedeći cjenovni trend", dodaje.

Cijena na londonskom tržištu za isporuke u ožujku ove godine 10 je dolara po barelu niža nego za isporuke u ožujku 2016. godine i to je razlog zašto je sada privlačno kupovati naftu i skladištiti je za kasniju prodaju, tumačwe trgovci.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u srijedu iznosila 43,25 dolara, što znači da je porasla 21 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close