Cijene nafte ispod 97 dolara zbog Kine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. rujan 2014. u 15:04
Foto: Thinkstock

Cijene barela nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na najnižu razinu u više od dvije godine.

Cijene barela nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na najnižu razinu u više od dvije godine, ispod 97 dolara po barelu, zbog slabih gospodarskih podataka iz Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela kliznula 21 cent u odnosu na zatvaranje tržišta u petak, od 96,90 dolara, a nakratko je kliznula i na najnižu razinu od 2. srpnja 2012., od 96,21 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 91,67 dolara, a nakratko je kliznuo i na samo 90,63 dolara.

Slabašni gospodarski podaci iz Kine bacili su sjenu na prognozu svjetske potražnje za naftom u uvjetima obilne opskrbe. Kineska industrijska proizvodnja zabilježila je u kolovozu najslabiji rast u gotovo šest godina, a posustaje i rast u drugim ključnim sektorima. Time se povećava zabrinutost da drugom po veličini svjetsko gospodarstvu prijeti opasnost naglog usporavanja.

"Posustajanje globalnog gospodarskog rasta rezultiralo je slabljenjem rasta globalne potražnje za naftom", podsjeća analitičar PVM-a Tamas Varga. Napominje također da svjetski politički problemi na Bliskom Istoku, u sjevernoj Africi i Rusiji nisu prouzročili stvarne poremećaje u opskrbi.

"Najjednostavnije objašnjenje za aktualni pad (cijena) vjerojatno je i najbolje: očigledno je više trgovaca nego kupaca. Dok potražnja posrće, proizvodnja i dalje raste", konstatira Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

Kineski podaci nadovezali su se na nove, niže prognoze rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, koje je prošlog tjedna objavila Međunarodna agencije za energiju (IEA).

Na strani opskrbe, očekuje se pak da će proizvodnja nafte u Libiji u listopadu porasti na milijun barela dnevno (BPD). Jučer je glasnogovornik državnog naftnog poduzeća NOC objavio da se u Libiji trenutno proizvodi 870.000 barela dnevno. Prije četiri mjeseca Libija gotovo uopće nije opskrbljivala svjetska naftna tržišta.

Jačanje američkog dolara u odnosu na ostale ključne valute također je pritisnulo cijene nafte jer je smanjilo potražnju, prigušujući kupovnu moć ostalih valuta. Ulagači će ovog tjedna pozorno pratiti redovno mjesečno zasjedanje američke središnje banke u potrazi za naznakama kada bi mogli podići ključne kamatne stope.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 95,68 dolara, što znači da je bila 33 centa viša u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close