Cijena nafte na najvišoj razini od sredine 2015.

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 02. studeni 2017. u 07:45
Sporazum o ograničenoj proizvodnji potpisan je ako bi se podigle cijene/REUTERS

Barel brent nafte od srijede ujutro skuplji je za više od 1 posto i sredinom dana je stajao 61,49 dolara.

Cijena nafte je u srijedu na svjetskom tržištu porasla na najvišu razinu od sredine 2015. godine, i to zahvaljujući značajnom unapređenju poštivanja smanjenja proizvodnje za koje je zaslužna Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), prenosi Reuters.

Barel brent nafte od srijede ujutro skuplji je za više od 1 posto i sredinom dana je formirao cijenu od 61,49 dolara, dok je najava o daljnjem obuzdavanju proizvodnje nafte na 54,94 dolara po barelu podigla i američki marker West Texas Intermediate, također najvišu razinu u posljednje dvije godine. Dnevni izvoz američke sirove nafte, pak, popeo se šesti put u sedam tjedana na 1,92 milijuna barela u tjednu zaključno s 20. listopadom, što je ukupan rast od 13 posto gledano od 2016. godine naovamo. 

 

13 posto

rastao je američka izvoz nafte

Da se radi o snažnom zamahu, ali na volatilnom tržištu smatra glavni direktor Saxo Banke Ole Hansen. "Nužan je još i veći porast potražnje od ovog koji trenutno bilježimo kako bismo održali perspektivu visokom", komentirao je za Reuters. S druge strane, agent za gorivo u uslugama prijevoza tereta Matt Stanley ističe da bi u ovim okolnostima na globalnoj razini moglo doći ili do predviđenog deficita od 260 tisuća barela ili viška od blizu 1,5 milijuna barela.

"Cijene će se bez sumnje srušiti", upozorio je Stanley. Nije izostala ni reakcija svjetske burze pa su pojedini indeksi, poput paneuropskog STOXX-a 600 ili azijskog indeksa dionica Azije i Pacifika izvan Japana MSCI koji je dosegnuo desetogodišnji vrhunac, također zabilježili nove rekorde. Reuters komentira i da je povećanje cijena nafte podiglo zalihu osnovnih sredstava u Europi, dok su spomenuti sporazum o ograničenju proizvodnje na 1,8 milijuna barela nafte dnevno zemlje izvoznice su potpisale upravo kako bi potakle rast cijena nafte. Saudijska Arabija i Rusija najavile su da će ga se pridržavati i narednu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close