Britanija će ‘udomiti’ banke koje pobjegnu iz Francuske

Autor: Marina Biluš , 31. siječanj 2012. u 22:00

Velika Britanija otvara svoja vrata mnogim francuskim bankama, poručio je Cameron Sarkozyju koji uvodi 0,1% poreza na financijske transakcije

Kao jedan od “najsočnijih” trenutaka “summita” Europske unije, koji se u ponedjeljak održao u Bruxellesu, svakako će ostati zabilježen sukob na relaciji Francuska – Velika Britanija. Šefovi dviju država, Nicolas Sarkozy i David Cameron, verbalno su se zaratili, a tema zbog koje su pale najteže riječi bio je porez na financijske transakcije. Naime, uoči briselskog sastanka na vrhu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je nove mjere kojima planira smanjiti proračunski deficit, a među njima je istaknuo povećanje PDV-a, ali i uvođenje poreza na financijske transakcije od 0,1 posto.

Napomenuo je da će ga Francuska uvesti bez obzira na to hoće li njezin primjer slijediti ostale europske zemlje, a financijaše je upozorio da će im novi porez “opaliti” već u kolovozu ove godine. “Želimo izazvati svojevrstan šok i postaviti primjer. Ne postoji razlog zbog kojeg financijski sektor, koji nas je i doveo u situaciju u kojoj smo sada, ne bi preuzeo veći teret”, poručio je pritom Sarkozy. Upitan da prokomentira britansko protivljenje takvom porezu na financijsku industriju, odgovorio je: “Pa Velika Britanija ionako nema industriju.” Njegov britanski kolega na to je s briselske govornice uzvratio “paljbom”. “Nećemo oporaviti ekonomiju ako počnemo kažnjavati uspješnu industriju poput financijske. Nevjerojatno je da neke zemlje žele odobriti porez na financijske transakcije. Pa i sama Europska komisija je objavila da bi nas to stajalo pola milijuna radnih mjesta”, upozorio je Cameron, a potom zadao i finalni udarac protiv nauma francuskog predsjednika: “U duhu zdrave konkurencije s Francuskom želim reći da će Velika Britanija otvoriti svoja vrata i s dobrodošlicom dočekati mnoge francuske banke i tako proširiti svoje gospodarstvo”, poručio je Cameron Sarkozyju, ali i svim financijašima koji bi zbog novog nameta mogli postati prebjezi. A da će takvih sigurno biti dokazuju vijesti da se Sarkozy u svojoj zemlji suočio s velikim pritiskom bankara koji su tražili da odustane od uvođenja poreza na financijske transakcije. Budući da ipak nije popustio, nije ni čudo da je velik broj francuskih financijaša stao na stranu britanskog premijera. “Riječ je o potpuno neučinkovitu i protuproduktivnu porezu. Sarkozyev prijedlog ostavlja dojam da će Francuska ostati sama i izolirana u nekom kutu”, izjavio je za France 24 jedan od njih. Isto misli i profesor pariške poslovne škole HEC T. Michalski koji upozorava da će zbog spomenutog poreza kompanije bježati iz Francuske. “Ako počnete oporezivati financijske transakcije, logično je da će se aktivnost preseliti, Cameron je u pravu. Osim toga poznato je da je financijska industrija izuzetno mobilna”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close