Bankovno kreditiranje europskih tvrtki u prosjeku 25% niže nego prije financijske krize

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2017. u 10:17
Foto: Thinkstock

Istovremeno, prosjek svih zemalja obuhvaćenih studijom je 24% veći nego 2008.

Bankovno kreditiranje privatnog sektora u Europi bilo je u prosjeku 25% niže prošle godine u odnosu na razdoblje prije financijske krize, ograničavajući time gospodarski rast europskih ekonomija, otkriva nova studija UHY-a, međunarodne računovodstvene i konzultantske mreže.

Prema UHY-u, ukupno 12.2 trilijuna USD dodijeljeno je europskim poslovnim subjektima u 2016. u odnosu na 16.3 trilijuna u 2008. godini.

Nasuprot tome, prosjek 24 zemlje svijeta obuhvaćenih ovom studijom pokazuje povećanje bankovnog kreditiranja od 24% u istom periodu u apsolutnim iznosima.

U UHY-u kažu da zemlje poput Španjolske i Irske, koje su najviše pogođene bankovnom krizom, bilježe najsporiji oporavak kredita privatnog sektora.

Bankovno kreditiranje privatnog sektora u Irskoj je čak 69% ispod razine kreditiranja 2008. godine (148 milijardi USD u 2016. u odnosu na 475 milijardi USD), dok je u Španjolskoj taj postotak 51% niži (1.3 trilijuna USD u odnosu na 2.7 trilijuna USD).

Čak i u Njemačkoj, koja se smatra gospodarskim stupom EU-a, zabilježen je pad od 21%, s 3,3 trilijuna USD 2008. godine na 2,6 trilijuna 2016. godine. Isto tako, u Velikoj Britaniji se bilježi smanjenje od 20,3%.

UHY studija pokazuje da su zapravo mala poduzeća i dalje najviše pogođena trenutnim bankovnim kreditiranjima.

To je jednim dijelom zbog regulatora koji su postrožili bankarske propise kako kao odgovor na financijsku krizu kako bi povećale iznos kapitala koje banke trebaju držati kao rezervu. S manje raspoloživog kapitala za kredite, banke se fokusiraju radije na veće tvrtke za koje smatraju da su sigurnije i imaju veće izglede za otplatu kredita.

Male tvrtke su više pogođene smanjenjem bankovnih kreditiranja od velikih korporacija jer nisu u mogućnosti izdavati korporativne obveznice kao alternativu za bankovne kredite.

Bernard Fay, predsjednik UHY-a, komentira: "Gotovo deset godina od globalne financijske krize, mnoge europske male i srednje tvrtke se i dalje bore s manjkom kredita".

“Obzirom da su regulatori prisilili banke da ojačaju svoje bilance i smanje rizik, mnoge male i srednje tvrtke smatraju da im je pristup kreditiranju ograničen. Dok veće kompanije imaju mogućnost doći do toga kroz tržište obveznica, male tvrtke nisu te sreće.”

Alan Farrelly iz UHY tvrtke članice UHY Farrelly Dawe White Limited u Irskoj komentira, “Kako se irsko gospodarstvo budi i povjerenje vraća, tako će pristup bankovnim kreditima odigrati ključnu ulogu u pomaganju tvrtkama da ostvare svoj potencijal, kako na domaćim tržištima tako I na svjetskoj pozornici. Važno je da vlada i kreatori politika EU-a učine što mogu kako bi osigurali da malo poduzetništvo ne bude zapostavljeno. “

“Međutim, kao i u drugim državama, postoje inicijative kojima bi se osiguralo da privatni sektor bude manje ovisan o kreditiranju banaka, na primjer, kroz alternativne izvore financiranja. Nove opcije kao što su skupno financiranje (“crowdfunding”) i “peer-to-peer” pozajmljivanje (pozajmljivanje između pojedinaca) sve više dobivaju na snazi.”

G7 zaostaje za BRIC ekonomijama

UHY dodaje kako su G7 gospodarstva u zaostajanju za BRIC ekonomijama koje idu naprijed punom snagom. U prosjeku, G7 bilježi pad od 1% tijekom razmatranog perioda, dok BRIC ekonomije (Brazil, Rusija, Indija, Kina) bilježe prosječan rast od 209%.

Kina je na vrhu UHY tablice, gdje je bankovno kreditiranje privatnog sektora skočilo na 270% u period između 2008. i 2016. godine.

Bernard Fay navodi, “Upitno je koliko je apetit za kreditiranjem BRIC ekonomija i ostalih rastućih ekonomija održiv, budući da se s jedne strane dug povećava, a ekonomski rast istovremeno usporava u zemljama poput Kine. Kontrola sposobnosti poduzeća da se zadužuju bit će sve oštrija.“

Komentirajte prvi

New Report

Close