20 najvećih svjetskih banaka

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2009. u 22:00

Lista dvadeset najvećih svjetskih banaka po tržišnoj kapitalizaciji sredinom ožujka ove godine bitno je drukčija nego je ta lista bila prije nekoliko godina. Trenutno u vrhu te liste dominiraju kineske banke maknuvši s te pozicije banke iz SAD-a koje su desetljećima dominirale svjetskim financijskim sustavom. Za takav preokret prije svega je kriva trenutna financijska kriza koja je znatno srezala vrijednost dionica banaka zapadne hemisfere. No za porast dominacije kineskih banaka uzroke treba tražiti i u činjenici da je mnogo njih u posljednjih nekoliko godina izlistalo svoje dionice na burzama što je otvorilo mogućnost za određivanje njihove tržišne kapitalizacije. Isto tako, velike banke iz pojedinih europskih država, poput UniCredita, Deutsche banke ili UBS-a, svoje su pozicije prepustile bankama iz Latinske Amerike koje zahvaljujući relativnoj izoliranosti te regije od svjetskih financijskih kretanja poprilično stabilno prolaze kroz trenutnu krizu.

Industrial & Commercial Bank of China
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -48,3%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 381.713
Industrijska i komercijalna banka Kine (ICBC), osnovana prije 25 godina kao institucija u državnom vlasništvu najveća je banka na svijetu. Od 2006. godine dionice banke izlistane su na hongkonškoj i šangajskoj burzi. Tijekom 2007. godine banka je ostvarila neto dobit višu od bilo koje druge banke, a samo tijekom prvih 9 mjeseci prošle godine zaradila je 14 milijardi dolara.

China Construction Bank
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -15,4%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 295.012
Kinesku građevinsku banku osnovala je kineska vlada 1954. godine s ciljem financijske potpore građevinskim i infrastrukturnim projektima, a 16-postotni udio u toj banci drži i Bank of America. Iako analitičari očekuju solidne poslovne rezultate banke za 2008. godinu, mnogi izražavaju zabrinutost bančinim poslovanjem tijekom ove godine zbog usporavanja kineskog izvoza.

Bank of China
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -20,9%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 239.712
Banka Kine četvrta je najveća poslovna kineska banka. Područje poslovanja banke proteže se od komercijalnog bankarstva preko investicijskog do osiguranja. Banka je osnovana još 1912. godine, a do osnivanja NR KIne imala je ulogu središnje kineske banke. Banka Kine trenutno ima preko 1000 domaćih poslovnica i 600 prekomorskih.

HSBC
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -45,4%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 312.866
Britanska HSBC jedna je od najstarijih financijskih agencija na svijetu osnovana još 1865. godine. Međunarodna mreža te banke sastoji se od 9.500 poslovnica u 86 država. HSBC je prva inozemna banka koja je 2001. kupila udio u nekoj kineskoj banci čime je zadržala svoju prvotnu namjenu financiranja trgovine između Kine i Europe. Trenutno je u procesu prikupljanja 12,5 mlrd. funti novog kapitala od dioničara.

JPMorgan Chase
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -32,8%
Državna pomoć: 25 mlrd. dolara
Broj zaposlenih: 224.961
JPMorgan Chase formiran je 2000. godine nakon spajanja banaka JPMorgan i Chase Manhattan. Dok su ostale banke u SAD-u pretrpile prave brodolome, JPMorgan Chase u financijskoj je krizi vidio svoju priliku. Preuzeo je dva konkurenta, investicijsku banku Bear Stearns i regionalnu banku Washington Mutual za koju je platio 1,9 milijardi dolara. Unatoč tome, vodstvo banke očekuje prilično tešku poslovnu 2009. godinu.

Mitsubishi UFJ Financial
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -39,8%
Državna pomoć: n.p.
Broj zaposlenih: 85.465
Mitsubishi UFJ Financial, najveća japanska banka po aktivi, stvorena je 2005. godine nakon spajanja Mitsubishi Tokyo Financial Group i UFJ Holdingsa. Mitsubishi UFJ još je jedna banka koja je iskoristila negativne efekte financijske krizze kako bi još više ojačala jer je u rujnu 2008. godine kupila 21 posto udjela u banci Morgan Stanley za 9 milijardi dolara.

Banco Santander
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -52,6%
Državna pomoć: n.p.
Broj zaposlenih: 132.000
Banco Santander preživljava kreditnu krizu bolje nego ijedna druga konkurentska banka zbog čega je postala najveća banka u eurozoni po tržišnoj kapitalizaciji. Isto tako, prošle godine ova banka bila je jedna od najprofitabilnijih u svijetu sa neto dobiti od 8,9 milijardi eura. Grupa je ipak još uvijek osjetljiva na jaku recesiju koja vlada u Španjolskoj, a ukupno uz Španjolsku te banku Abbey u Velikoj Britaniji kao i banke u Latinskoj Americi, ima 65 milijuna klijenata.

Goldman Sachs
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -40,4%
Državna pomoć: 10 mlrd. dolara
Broj zaposlenih: 30.067
Goldman je jedna od najstarijih investicijskih banaka u svijetu, čiji su čelni ljudi u posljednjih 140 godina postojanja bili najutjecajniji financijski stručnjaci svoga vremena. No, bez obzira na bogatu povijest, ova banka nije prošla neokrznuto u ovoj krizi. Naime, iako je zabilježila ukupnu dobit na godišnjoj razini od 2,32 milijarde dolara, posljednji kvartal prošle godine zaključen je gubitkom, što je prvi puta otkad je postala dioničko društvo.

Wells Fargo
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -40,2%
Državna pomoć: 25 mlrd. dolara
Broj zaposlenih: 281.000
Wells Fargo je raznoliki financijski servis sa sjedištem u San Franciscu. Ima više od 11.000 poslovnica te upravlja aktivom od 1.300 milijardi dolara. Prošle godine Wells Fargo je, nakon borbe sa Citigroupom, kupio konkurentsku banku Wachovia koja je bila pred bankrotom za 12,7 milijardi dolara. Ta akvizicija bila je iznimno visoka promjena u dotadašnjoj poslovnoj strategiji Wells Farga, s obzirom na to da nije imala niti jednu veliku akviziciju u više od 10 godina. U Wells Fargu od te akvizicije očekuju uštedu od pet milijardi dolara.

Bank of Communications
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -35,1%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 281.000
Peti najveći kineski zajmodavac Bank of Communications, u 18,6-postotnom je vlasništvu HSBC-a te je podijeljena u četiri velike poslovne cjeline: građansko bankarstvo, korporativno bankarstvo, riznica i drugo. Banka ima 2.625 poslovnica u 148 velikih kineskih gradova kao i u New Yorku, Tokiju i Frankfurtu. Prošle godine banka je ostvarila odlične poslovne rezultate koje je donekle pokvarilo posljednje tromjesečje.

Royal Bank Canada
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -17,9%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 80.000
Osnovana je pod nazivom Merchants (Trgovačka) Bank prije 145 godina, a do Drugog svjetskog rata bila je najveća kanadska banka. Kao i ostale banke u Kanadi, RBC je uspio izbjeći posljedice katastrofe s Wall Streeta jer je zarada u poslovanju s građanstvom uspjela ublažiti gubitke na ulaganjima u američke “toksične” obveznice. RBC ima i značajan broj, oko 430, poslovnica u jugoistočnim državama SAD-a.

China Merchants Bank
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -47,3%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 30.753
Ova kineska banka prvenstveno je usredotočena na domaće tržište gdje ima 40 podružnica i 534 poslovnica, ogranak kartičarskog centra, urede u 45 gradova te predstavništvo u Hong Kongu. Nedavno je dobila dozvolu za otvaranje podružnice u New Yorku. Njenim dionicama se trguje na burzi u Šangaju, a poslovna škola na Harvardu koristi ovu banku kao primjer razvoja kartičarskog poslovanja.

Westpac Banking
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -19,8%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 40.000
Australska Westpac Banking Corporation ima četiri glavna odjela koji brinu o oko 10 milijuna klijenata. U posljednjih nekoliko godina, Westpac je aktivno sudjelovao u mnogim akvizicijama i spajanjima. Tako se 1997. godine spojio sa Bank of Melbourne i sa RT Rothschild 2002. godine. Lani je postala najveća australska banka po tržišnoj vrijednosti nakon što je za 11,7 milijardi dolara kupila St George.

BNP Paribas
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -41,4%
Državna pomoć: 3,45 mlrd. dolara
Broj zaposlenih: 173.188
BNP Paribas najveća je francuska banka sa podružnicama u 85 zemalja svijeta. U financijsku krizu “ušla” je snažnija nego ostale banke, no pred Božić objavila je 1,6 milijarde eura gubitka prije oporezivanja, uključujući potencijalnih 350 milijuna eura gubitka u Madoffovoj prijevari. Istovremeno, 14,5 milijardi eura vrijedna akvizicija belgijsko-luksemburške banke Fortis bila je prvenstveno blokirana, dok modificirani dogovor, čini se, ima bolju priliku za prolazak.

Itau Unibanco Banco
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -24,5%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 108.000
Spajanje banaka Itaú i Unibanco krajem 2008. godine stvorilo je ne samo najveću banku u Brazilu, nego i u cijeloj Latinskoj Americi sa 632,7 mlrd. reala (oko 210 mlrd. eura) aktive. Transakciju između druge i treće brazilske banke po veličini pozdravili su ulagači koji vjeruju da će zajednička kompanija moći bolje izdržati financijsku oluju koja je stigla na obale Brazila.

Toronto-Dominion Bank
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -28,6%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 74.000
TD Bank Financial Group, sa sjedištem u Torontu, osnovana je 1955. godine kroz spajanje The Bank of Toronto i The Dominion Bank. Kroz podružnice poput TD Canada Trust i TD Waterhouse, grupa pruža financijske usluge 17 milijuna klijenata širom svijeta. U siječnju je grupa imala 585 mlrd. kanadskih dolara (oko 350 mlrd. eura) aktive. RD je također jedna od samo sedam banaka u svijetu koje imaju AAA rejting kod Moody’sa i nije snizila dividendu još od Drugog svjetskog rata.

Commonwealth Bank of Australia
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -13%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 39.621
The Commonwealth Bank of Australia posluje kroz nešto više od tisuću poslovnica u Australiji i jedan je od vodećih stambenih kreditora sa oko pola milijuna klijenata kojima je dala kredite. Prema podacima s kraja lipnja banka je imala oko 487,6 milijardi australskih dolara (oko 250 mlrd. eura) u imovini pod upravljanjem. Australske najveće banke nalaze se među najjačim bankama u svijetu, no bilježe sve više nepovratnih kredita kao što raste i broj propalih kompanija.

Bradesco
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -30,9%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 86.622
Banco Bradesco je jedna od najvećih brazilskih banaka i jedna od najvećih privatnih kompanija u Brazilu. Građani nižih i srednjih primanja tradicionalno čine najveći dio klijenata te banke. Krajem 2008. godine, na štednim računima u toj banci nalazilo se 37,8 mlrd. reala (12,6 mlrd. eura) što je oko 18,3 ukupne štednje u Brazilu. Sa oko 13 milijuna izdanih kartica, Bradesco je jedna od najvećih brazilskih kartičarskih kuća, a prihodi po kreditnim karticama kreću se oko 23 milijarde reala (oko 7,7 mlrd. eura).

Intesa SanPaolo
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -56,9%
Državna pomoć: 5,48 mlrd. dolara
Broj zaposlenih: 112.875
Intesa Sanpaolo, jedna od najvećih talijanskih banaka, formirana je 2007. godine spajanjem Bance Intesa i banke Sanpaolo IMI. Transakcija je stvorila bankovnog giganta sa 6.500 poslovnica, 18 posto tržišnog udjela u depozitima i oko 11,4 milijuna klijenata. Banka također ima niz podružnica u istočnoj Europi. Struktura poslovanja banke je prilagođena krajem godine kako bi se iskoristile prednosti poslovanja Intese na domaćem i međunarodnom tržištu.

Credit Suisse
Promjena cijene dionice u posljednjih godinu dana: -24,8%
Državna pomoć: b.p.
Broj zaposlenih: 47.800
Credit Suisse je osnovana 1856. godine i pruža financijske usluge kompanijama, institucijama i građanima u više od 50 država. U svojem poslovanju privatnog bankarstva imala je krajem 2007. godine pod upravljanjem gotovo jedan bilijun švicarskih franaka od 2,5 milijuna klijenata. Druge poslovne jedinice su investicijsko bankarstvo i upravljanje imovinom. U 2008. godini Credit Suisse je zabilježila gubitak od 8,2 milijarde franaka, no banka je objavila da joj je kapitalna adekvatnost na razini od 13,3 posto te da bilježi dobar početak ove godine.




Komentirajte prvi

New Report

Close