Sudska praksa: Sud utvrđuje izgrađenost roh bau izvedbe

Autor: Mićo Ljubenko , 21. listopad 2014. u 22:00
Mićo Ljubenko

U pozitivnom pravu RH ne postoji norma koja bi definirala zakonski potreban stupanj izgrađenosti u tzv. roh bau izvedbi.

Tumačenje ugovora – roh bau izvedba

Prema stavu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske pod brojem Pž-1408/10 u pozi-tivnom pravu RH ne postoji norma koja bi definirala zakonski potreban stupanj izgrađe-nosti u tzv. roh bau izvedbi pa sud, u svakom pojedinom slučaju u kojem je predmet spo-ra prodaja ili izgradnja objekta u ovom stupnju izgrađenosti, treba utvrđivati koja svojstva (stupanj izgrađenosti) treba imati predmet ugovora.Predmetni spor među strankama za-pravo se vodio u vezi s tim je li predajom poslovnog prostora u stanju u kojem je bio u trenutku predaje ispunjen ugovor, odnosno je li predmet prodaje imao ugovorena svojs-tva. Za odgovor na ovo pitanje bilo je potrebno, prije svega, utvrditi točan predmet Ugovora o kupoprodaji poslovnog prostora.

Predmet ugovora je kupoprodaja poslovnog pros-tora u tzv. roh bau izvedbi. Općenito pojam roh bau označava konstrukcijski završen ob-jekt, dakle izgrađene temelje, zidove, međukatnu i krovnu konstrukciju. Ovisno o volji ugovornih strana on može uključivati još neke dodatne radove u svrhu "zatvaranja" ob-jekta, dakle postavljanje stolarije, limarije, fasade i td. Što je u konkretnom slučaju obu-hvaćao pojam roh bau izvedbe poslovnog prostora bio je dužan utvrditi prvostupanjski sud, što nije učinjeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close