Sudska praksa: Račun je svaka isprava s obračunatom uslugom

Autor: Mićo Ljubenko , 10. travanj 2016. u 22:01
Mićo Ljubenko

Bez obzira na to kako se ta isprava naziva, smatra se da je račun ispravan ako je prema njoj porezni obveznik obračunao obavljene usluge.

Računi bez svih elemenata mogu se smatrati pravovaljanim

Prema stavu Vrhovnog suda RH, Rev 749/05 neosnovano je da stoga što izdani račun i specifikacija ne sadrže obvezne zakonske elemente koje treba imati račun prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost ("Narodne novine" broj 47/95., 106/96., 164/98., 105/99., 54/00. i 73/00.), isti se ne mogu smatrati pravovaljanim niti na njima zasnovati presuda. Naime, prema odredbi čl. 15. st. 1. i 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost porezni obveznik mora ispostaviti račun za obavljenu uslugu.

Račun je svaka isprava prema kojoj porezni obveznik obračunava obavljene usluge, bez obzira kako se ta isprava naziva. Napominje se da je činjenica jesu li u računu i specifikaciji sadržani svi obvezni sastavni dijelovi računa prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost pravno odlučna u upravnom postupku pred poreznim tijelima, a ne i u postupku utvrđivanja prava na isplatu nagrade i naknade troškova za rad odvjetnika nastalih u zastupanju tužene, a sukladno citiranim odredbama čl. 759. i 762. ZOO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close