Sudska praksa: Pobijanje otklanja štetni učinak na vjerovnika

Autor: Mićo Ljubenko , 14. studeni 2016. u 22:00
Mićo Ljubenko

Svrhom pobijanja nije sud utvrdio ništavost predmetnog ugovora između tuženika i V. d.o.o. Varaždin, nego da se proglasi bez učinka jedino prema tužitelju.

Pravni učinci pobijanja

Prema stavu Visokog trgovačkog suda RH, Pž-3581/01, svaki vjerovnik čije je potraživanje dospjelo može pobijati pravnu radnju svog dužnika, koja je poduzeta na njegovu štetu. Svrhom pobijanja nije sud utvrdio ništavost predmetnog ugovora između tuženika i V. d.o.o. Varaždin, nego da se proglasi bez učinka jedino prema tužitelju, i to u granicama potrebnim za namirenje tužiteljevog potraživanja.  

Predmetni ugovor prema svim ostalim osobama ostaje na snazi, jer se radi o relativnoj nevažnosti pravne radnje. Pravni posao između dužnika, a to je V. d.o.o. Varaždin i treće osobe odnosno tuženika, a koji je predmet pobijanja niti se poništava niti se raskida, već pobijanje ide samo za tim da se ograniči djelovanje pravnog posla i time otkloni štetni učinak u odnosu na vjerovnika.

Prema tome, treća osoba odnosno tuženik u ovom predmetu može se osloboditi pravnog posla, ako plati vjerovniku ono što mu dužnik duguje. Stoga pravilno prvostupanjski sud ističe da je očito i jasno da je tuženik postupao s namjerom da ošteti tužitelja i ostavlja vjerovnike, jer je uknjižbom založnog prava temeljem navedenog ugovora o prodaji i provođenju poslovnih usluga poduzeo pravnu radnju na štetu tužitelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close