Sudska praksa: Kako utvrditi ništetnost odluke NO-a

Autor: Mićo Ljubenko , 27. listopad 2014. u 22:00
Mićo Ljubenko

Visoki trgovački sud zauzeo je stajalište da je odluka Nadzornog odbora pravni posao, na koju se primjenjuje isto ono što i na ugovore.

Pobijanje odluka Nadzornog odbora

U svojoj odluci pod brojem Pž-4537/07 Visoki trgovački sud RH zauzeo je stajalište da je odluka Nadzornog odbora pravni posao, a da se na pravne poslove sukladno odredbi čl. 25.st.3. ZOO primjenjuje ono što se primjenjuje i za ugovore.To znači da podnošenje tužbe radi utvrđenja ništetnosti odluke Nadzornog odbora o opozivu imenovanja člana uprave ne podliježe nikakvim zastarnim rokovima. Subjektivni rok za podnošenje tužbe za poništaj navedene odluke prestaje istekom roka od jedne godine od saznanja za razlog pobojnosti (saznanja za donesenu odluku), odnosno u roku od tri godine od dana donošenja te odluke (objektivni rok).

Jedino ako bi prije isteka navedenih prekluzivnih rokova opozvanom članu uprave isteklo trajanje mandata on nakon isteka mandata više ne bi mogao podići kostitutivnu tužbu za poništaj odluke Nadzornog odbora jer za to više ne bi imao pravni interes.Naime, upravo zbog isteka trajanja mandata opozvani član uprave više se ne bi mogao vratiti u upravu društva, što je pravna posljedica pravomoćnosti konstitutivne odluke o poništaju odluke Nadzornog odbora o njegovom opozivu.

Komentirajte prvi

New Report

Close