Školska torba važna za zdravlje

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2013. u 21:59
Žarko Bašić/PIXSELL

Prema nalazima sistematskih pregleda više od jedne trećine učenika i studenata ima nepravilno držanje.

Prema nalazima sistematskih pregleda više od jedne trećine učenika i studenata ima nepravilno držanje, a oko 40 % ima jače izraženu deformaciju stopala. Deformacije kralježnice su češće utvrđene u djevojčica. To je problem kojega već desetljećima ne može riješiti ni Ministarstvo, ni roditelji, ni nastavnici.

Iako se nastavnicima čini da su nemoćni, ipak su oni ti koji mogu olakšati školske torbe učenika, osobito onih u nižim razredima osnovne škole. Ostavljena je sloboda svim nastavnicima da sami odabiru udžbenike, pisanke i vježbenice. Ponuda je dosta velika i pri odabiru treba voditi računa o kvaliteti udžbenika i boljem pristupu prema uzrastu učenika. Pri odabiru pisanke i bilježnice treba svakako preporučiti one manjeg formata tj. A5 a ne A4. Većina profesora čak zahtijeva velike bilježnice, no za ilustraciju 6 velikih bilježnica dvostruko je teže od 6 malih (1,5 kg: 0.70 kg!). Preglednost je možda bolja u bilježnicama većeg formata, no generacije su se jednako uspješno školovale pišuću u male bilježnice. Treba uračunati i težinu velikog omota bilježnica.

Težini učeničke torbe pridonosi sama njezina težina i veličina, a napadno reklamirane velike trokatne pernice teže nekada i čitav kilogram. Pri kupnji vodite brigu da torba mora biti lagana, anatomski oblikovana i napravljena od materijala koji ne propušta kišu koja bi mogla uništiti knjige u torbi. Na dnu torba mora biti napravljena od tvrđeg materijala kako ne bi od težine knjiga brzo pukla. U našoj državi već tri godine bolje opremljene knjižare prodaju školske torbe na kotačima nalik onima koje nosimo na tržnicu.

Sistem je vrlo jednostavan, jer se težina ne nosi na leđima već se gura jednom rukom. Ima ih i nešto opremljenijih koje osim guranja na kotačima imaju i pojaseve za nošenje na leđima kada se dijete penje školskim stubama u razred. U Zagrebu nije rijetkost na cesti zateći dijete koje svoje knjige vozi do škole jer mu je tako puno lakše i jednostavnije. Pri tome opet treba paziti da ručka takve torbe nije pre niska djetetu, jer se u protivnom opet dijete pri tome drži nepravilno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close