Pogreška br. 1 koju si ne možete priuštiti na novom poslu

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2019. u 13:42
Foto: Getty Images

Dobili ste potpuno novi posao. Čestitamo! Sada se možete zavaliti i čekati datum početka rada, zar ne? Pogrešno.

Autorica, poslovna novinarka i stručnjakinja za zapošljavanje Suzy Welch za CNBC je objasnila koju veliku grešku ljudi često naprave baš kad počinju s novim poslom. Također, kako to mogu izbjeći.

"Uzbuđeni ste vi. Uzbuđeni su u novoj tvrtki. Što bi moglo poći po zlu? Pa, mnogo toga, pogotovo ako napravite nevjerojatno uobičajenu pogrešku: ne naučite povijest svoje nove tvrtke."

Zato je nužno napraviti istraživanje ​​prije nego dođete na novo radno mjesto.

"Napravite Google pretraživanje. Odvedite veterana tvrtke na kavu. Saznajte tko je pokrenuo tvrtku i zašto. Tko je uspio u njoj i kako? Tko je pak zeznuo i što mu se dogodilo? Tko ima najveći udio i tko ima pod kontrolom određene stvari?", navela je Welch.

Njezin savjet je da pristupite svojoj novoj tvrtki kao da ulazite u partnerstvo.

"Ne biste se vjenčali, a da ne znate životnu priču vašeg partnera, zar ne? Vaša nova tvrtka također ima prošlost i bit ćete svjesniji i učinkovitiji – ako počnete s radom poznajući pozadinu tvrtke i njenog poslovanja", navela je.

Sama naučila lekciju i to na teži način

Welch priznaje da je ovu lekciju naučila na teži način. Godine 1981., nakon završetka studija, počela je raditi kao reporter u crnoj kronici Miami Heralda.

U početku nije shvaćala zašto je toliko policajaca, čije su joj informacije očajnički trebale svaki dan, bilo neprijateljski raspoloženo prema njoj.

Nekoliko tjedana kasnije, na zabavi s nekim kolegama, Welch je konačno saznala zašto.

"Bili smo zamjena za novinare koji su dobili otkaz nakon štrajka. Policija, koja je također sindikalno organizirana, vidjela me kao izdajicu, a ja sam toga bila nesvjesna", prisjetila se.

Nakon toga odmah je počela učiti sve što je mogla o povijesti i kulturi tvrtke.

"Otkrila sam koliko je konfliktan bio nedavni štrajk. Saznala sam da je moj vlastiti šef odbio štrajkati, izgubivši desetke prijatelja zbog toga. Ova mala činjenica, ali jako važna, stvarno je promijenila naš odnos, jer sam ga napokon razumjela", navela je.

Tijekom karijere više nikada nije ponovila tu grešku. Nije počela raditi na novom poslu prije nego je napravila potrebno istraživanje.

"Pobrinite se da se bolje suočite s vašom uzbudljivom budućnošću tako što ćete istražiti – i razumjeti – prošlost vaše nove tvrtke. Možda ste početnik, ali ne morate tako djelovati", zaključila je Welch, koja je i suosnivačica Instituta za upravljanje Jack Welch.

Komentirajte prvi

New Report

Close