Njemački odvjetnici za deset ročišta uzmu jednu naknadu, a ne deset kao u RH

Autor: Suzana Varošanec , 12. ožujak 2009. u 22:00

Kada edukacija sudaca bude kao u Njemačkoj i dobijemo ekskluzivitet u zastupanju, glasat ćemo za zakonsku tarifu, kaže Leo Andreis

Neprilike na tržištu odvjetničkih usluga počele se pod snažnim utjecajem gospodarske i financijske krize, a sve je više otežana naplata mnogih odvjetnika. Oni se zbog toga učestalo žale Hrvatskoj odvjetničkoj komori, a za sve slabiju naplatu usluga od klijenata okrivljuju problem rastuće nelikvidnosti, pa pritišću HOK da povisi cijene. Koliko je stanje dramatično, u HOK-u ilustriraju time što se prvi put u toj branši registriraju dosad nezamislivo česta otkazivanja ugovora o radu, zasad kod slabije stojećih odvjetničkih kancelarija, no od 3700 odvjetnika u najvećim problemima su navodno odvjetnici koji rade u manjim gradovima.

Nema poskupljenja
Predsjednik HOK-a Leo Andreis tvrdi da unatoč tome što odvjetnicima ne cvjetaju ruže, a što stalno imputira Zlatko Zeljko, vlasnik Juris Protecte, ipak se nije podleglo pristicima odvjetnika koji su tražili poskupljenje odvjetničkih usluga. “Uputili smo Ministarstvu pravosuđa naš prijedlog odvjetničke tarife koji zadržava postojeće stanje, no još čekamo odgovor. Za odvjetničke tarife u Hrvatskoj Zeljko uporno tvrdi da su deset puta više u odnosu na Njemačku, no on prezentira neistinite podatke. Problem je, međutim, sve izraženiji jer Zeljku vjeruju čak i sindikati koji s takvim neistinitim podacima barataju na sjednicama Gospodarsko-socijalnog vijeća. Zato smo organizirali posjet njemačkih odvjetnika koji će na aktualnom 27. danu hrvatskih odvjetnika prezentirati svoj sustav tarifiranja koji je po mnogo čemu neusporediv s ovdašnjim”, kaže Andreis. Pozivu hrvatskih odvjetnika odazvao se Guenter Kroeber, bivši liberalni političar i ustavni sudac, koji je i izaslanik Predsjedništva Njemačke odvjetničke komore zadužen za odvjetništvo u istočkoj Europi. U bilateralnim razgovorima sudjeluje Herbert Schons, predsjednik Odbora za tarifu Njemačke odvjetničke komore, Gustav Duden, ravnatelj Udruge za unaprijeđenje obrazovanja pravnika u smjeru odvjetništva pri Sveučilištu u Heilderbergu i Julia von Seltmann, voditeljica Njemačke odvjetničke komore u Berlinu, zadužena za odvjetničku tarifu. Ona je hrvatskim novinarima predstavila kako u Njemačkoj zakon određuje odvjetničke tarife, no moguće ih obračunati i u dogovoru sa stranakom. Zakonsko rješenje temelji se na vrijednosti predmeta spora kao i u RH, no Seltmann je objasnila kako se u Njemačkoj posebno ne naplaćuje svaka radnja koju odvjetnik poduzme u predmetu.

Broj ročišta
“Ako unutar sudskog postupka bude više ročišta i usmenih rasprava na kojima se saslušaju stranke, ispituju svjedoci i izvode se vještačenja, odvjetnik ima pravo na jednu naknadu bez obzira je li bilo održano jedno ili deset ročišta”, kazala je ona. Time je zapravo potvrdila neke argumente Juris Protecte. Podsjetimo, Zeljko je izračunao kako prosječan spor u Hrvatskoj zahtjeva 15 radnji (ročišta i podnesaka) i odvjetnik zaračunava za svaku od tih radnji naknadu, dok njemački odvjetnik može maksimalno obračunati 3 radnje u jednom sudskom postupku. Kod spora u vrijednosti 5 milijuna kuna, tvrdi da će odvjetnik u Hrvatskoj zaraditi 765.000 kuna, a njegov kolega u Njemačkoj 65.000 kuna. Tako zaključuje da su cijene odvjetničkih usluga u građanskim sporovima u Hrvatskoj veće 10 puta od cijena u Njemačkoj, a kako je životni standard najmanje 3 puta niži, smatra da su u konačnici 30 puta skuplji. Potpredsjednik HOK-a Mladen Sučević kaže da oni nisu odgovorni, nego da sudstvo opterećuju sporovi države i bagatelne parnice, a tek 3000 kn stoji brakorazvodna ili posjedovna parnica.

činjenice

Otkazi i odvjetnicima
Odvjetničke kancelarije, pritisnute krizom u Hrvatskoj i sve nelikvidnijim klijentima, počinju otpuštati svoje zaposlenike, a posebno je teško stanje u manjim gradovima.

Neizvjesna tarifa
Ministarstvo pravosuđa raspravilo je s HOK-m prijedlog nove tarife koji je stigao u zakonskom roku, a prije više od dva mjeseca. Sporan bi mogao biti način obračuna, a MP-a uputit će ga uskoro Gospodarsko-socijalnom vijeću na daljnje usuglašavanje.

Dugotrajni postupci
Lanjske izmjene Zakona o parničnom postupku omogućile su načelo koncetracije postupka kao i u Njemačkoj, no to još nije ubrzalo suđenja. U Njemačkoj, pak, jednostavne slučajeve tamošnji sudovi riješe u pola godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close