Kako postaviti temelje za novu poslovnu godinu

Autor: Poslovni.hr , 30. prosinac 2015. u 14:40
Foto: BizIT

Uzmite dobar zalet za još veći skok prihoda!

Početak godine je savršen za nove početke, pregled prethodnih aktivnosti, preslagivanje prioriteta, planiranje novih strategija kao i usvajanje nekih novih trendova, piše BizIT.

Vremena za siječanjsku depresiju jednostavno nema jer imate puno toga za napraviti kako bi nova godina bila još uspješnija. Za vas smo pripremili listu koja će vam pomoći na početku, a sve dalje dodajete sami prema vašim potrebama:

1) Financijski zadaci i podsjetnici

Siječanj iskoristite za:

  • izradu procjene plana novčanog toka za 12 mjeseci (za kreiranje se poslužite poznatom Excelicom), to jest, napravite svoj 12-omjesečni plan koji možete ažurirati tokom svakog mjeseca kako biste unaprijed imali kontrolu nad troškovima i jasniju sliku o budućnosti poduzeća. Uložite li malo vremena u izradu procjene novčanog toka po mjesecima možete izbjeći potencijalne nedostatke tokom godine. Vjerujte, čak i poduzeća sa zdravim rastom i snažnom prodajom mogu se naći u situaciji da ne mogu podmiriti svoje obveze.
  • procjenu dosadašnjih opcija plaćanja koje nudite svojim klijentima, provjerite trebate li bolje rješenje za fiskalizaciju, razmislite o uvođenju nekih novih oblika plaćanja poput kreditnih kartica ili mobilnog plaćanja čime možete povećati prodaju u svom poduzeću pružajući svojim klijentima veću praktičnost, sigurnost i više izbora za plaćanje.
  • Ako još niste, odmah provjerite svoj porezni status. Naime, rok za ulazak ili izlazak iz sustava PDV-a je do 15. 1. 2016. godine za 2016. godinu. Jeste li od 2016-te godine obvezni ući u sustav PDV-a ili želite ući dobrovoljno? Ili možda želite izaći iz sustava PDV-a? Vrijednost ukupnih isporuka tijekom 2015-te godine i obrtnicima i poduzećima presudna je za nekoliko situacija: ako je ona viša od 230.000 kn, o tome ste do 15. siječnja dužni obavijestiti poreznike, ali ćete već od prve minute nove godine biti u sustavu PDV-a po sili zakona.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close