Kako kapitalizam promijeniti na bolje? Pa, evo 10 prijedloga…

Autor: Poslovni.hr , 27. studeni 2012. u 14:40
Ilustracija (Thinkstock)

“Budućnost je već tu, samo što nije ravnomjerno raspoređena”, riječi su američkog pisca znanstvene-fantastike Williama Gibsona.

"Budućnost je već tu, samo što nije ravnomjerno raspoređena", riječi su američkog pisca znanstvene-fantastike Williama Gibsona. Njegova je tvrdnja poslužila portalu FastCoexist da napiše 10 lekcija koje bismo morali naučiti od svjetskih inovatora, poduzetnika i investitora te na temelju toga transformirati sustav u kojem živimo (točnije, kapitalizam) na bolje. Naš ekonomski sustav bi, uz male promjene, puno bolje mogao služiti svijetu, poručuje portal.

1. Izađite iz okvira
Sve veći broj izazova s kojima se suočavamo su sistemske prirode. Umjesto inzistiranja na okvirima koji podrazumijevaju uobičajene  promjene trebamo se okrenuti snažnim i prodornim strategijama. Vrijeme je da iza sebe ostavimo jednostavne, ali pogrešne dualizme i da napokon vidimo svijet onakav kakav doista i jest: kompleksan i dinamičan.

2. Mapiranje sustava
Sljedeći korak koji je potrebno preuzeti je 'mapiranje'. Kako portal navodi, to podrazumijeva identifikaciju kritičnih točaka koje su ključne za određeni sustav. Ključne stvari najčešće nisu one na koje su fokusirani današnji mediji, koji svoju pažnju najčešće poklanjaju, primjerice, zapadnim kompanijama u čijem su vlasništvu poznati brendovi. U 'ekonomiji budućnosti' ključni će igrači biti oni koje mediji danas u većini slučajeva zanemaruju. Riječ je o industrijama u državnom vlasništvu, državnim fondovima i obiteljskim poduzećima.

3. Obratite pažnju na kulturne sadržaje
Tehnologija može biti izvrstna stvar, no od krucijalne važnosti bit će kulturni kontekst, kao i kontekst ponašanja. Ono što treba učiniti po tom pitanju, kažu na portalu, je angažiranje kreativnih i kulturnih industrija. 

4. Redizajn
Iako dizajnerska industrija ponekad može imati vrlo štetan utjecaj na okoliš, isto tako ima središnju ulogu u postizanju revolucionarnih promjena. Novi set ključnih alata između ostalog uključuje i računalno modeliranje, 3D printanje i izradu prototipova za budućnost.

5. Ambicije
Vrijeme je velikih ambicija i potrebno je postaviti visoke, ali jasne ciljeve. Sve je veći broj kompanija koje prilikom svog poslovanja nastoje poslovati u skladu sa zaštitom okoliša, što uključuje manje količine proizvedenog otpada, ugljičnog dioksida i ostalih štetnih sadržaja.

6. Motivacija mladeži
Mlade generacije mogu biti vrlo opasne ukoliko se s njima ne postupa na pravi način, upozorio je svojedobno aktivist Casper ter Kuile. S druge strane, u mladim ljudima leži ogroman potencijal i snaga, samo ih treba usmjeriti prema pravom putu.  No Kuile kaže kako se tu ne radi samo o motiviranju mlađih generacija, već o redizajnu kompletnog sustava u kojem živimo. 'Mladi ili stari, došlo je vrijeme da poboljšamo svačiju budućnost', ističe aktivist. 

7. Sretna slučajnost
Možete planirati koliko god želite, no 'socijalni' poduzetnici znaju da je mnogo toga i 'stvar sretne slučajnosti' i rješavanja stvari u hodu. Ipak, svjesni su da je svatko tvorac vlastite sreće pa ne čekaju da im 'budućnost padne u krilo'. Sve je veći broj inkubatora i poduzetničkih mreža čiji je cilj poboljšanje postojećih i  stvaranje novih poslovnih odnosa, što u konačnici vodi prema uspjehu i 'win-win situaciji'.

8. Reinženjering državnih vlada
Političari sa svojim politikama i razne državne agencije ovih dana baš i ne uživaju preveliku popularnost. Ipak, vlade i dalje imaju središnju ulogu u oblikovanju tržišta upravo zato jer kreiraju politike o kojima ovise cjelokupni ekonomski sustav. Potrebno je provesti reinženjering postojećih vlada kako bi one radile u korist inovatora i poduzetnika budućnosti.

9. Gradske uprave
Gradske uprave u ovim trenucima možda bolje 'posluju' od saveznih vlada, o kojima ipak ovise jer je njihova riječ zadnja. Stoga je potrebno promjene uvesti na svim razinama. Portal navodi kako bi u ključne dijelove javnog sektora trebalo postaviti istrenirane agente koji će provoditi te promjene i reinženjering postojećih sustava.

10. Priča je ključna
Ispričati priču na pravi način od ključne je važnosti, osobito u ovim kompleksnim i konfuznim vremenima u kakvim živimo. Potrebno je osmisliti prodornu priču koja će imati efekta i potancijala da postane 'središnja priča našeg vremena'. "Svi smo mi graditelji katedrale 21. stoljeća, iako rezultate možda nećemo vidjeti za vrijeme naših života", zaključuju na portalu. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

koja hrpa blshtova…Mapiranje sustava???!?….kako to pametno zvuči

[emo_smijesak]

New Report

Close