Bliži se kraj poslovne godine. Jeste li ‘dohodaš’ ili ‘dobitaš’?

Autor: Filip Jelić , 09. listopad 2012. u 12:09
Ilustracija

U ožujku 2012. određen je novi prag za ulazak poduzetnika „dohodaša“ i „dobitaša“ u sustav poreznih obveznika.

Bliži se kraj poslovne godine, odnosno razdoblje u kojem poduzetnici definiraju svoj status oko u vezi u sustav poreza na dodanu vrijednost. Je li vrijednost isporuka dobara i usluga koje ste ostvarili u 2012. godini dosegla razinu od 230.000,00 kn koja prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost predstavlja prag za obvezan ostanak ili upis u sustav PDV-a? Hoćete li se odlučiti na dobrovoljan ulazak u sustav PDV-a bez obzira na visinu ostvarenih isporuka?

Izmjenama Čl.22. stavka 1. Zakona o poreza na dodanu vrijednost donesenog 01. ožujka 2012. određen je novi prag za ulazak poduzetnika „dohodaša“ i „dobitaša“ u sustav poreznih obveznika. Dosadašnji limit od 85.000,00 kuna vrijednosti isporuka dobara i usluga gotovo se utrostučio te on sada iznosi 230.000,00 kuna. Poduzetnici koji su već ranije bili obveznici poreza na dodanu vrijendost, a u 2012. Godini je vrijednost njihovih isporučenih dobara i usluga dosegla iznos od 230.000,00 kuna imaju obvezu ostanaka u sustavu. Poduzetnici koji su u 2012. godini tek počeli poslovati, a također su dosegli gore navedeni iznos, imaju obvezu ulaska u sustav poreza na dodanu vrijednost. U slučaju da ste svoju djelatnost obavljali samo dio godine, dužni ste ostvareni promet svesti na godišnju razinu i sukladno njegovoj visini utvrditi jeste li obvezni upisati se u Registar poreznih obveznika (*ostvareni promet dijeli se sa brojem mjeseci poslovanja te se množi sa 12).

U slučaju da ste do sada bili obveznik PDV-a (vaš godišnji promet bio je veći od 85.000,00 kuna), a u 2012. godini ostvarit ćete isporuku dobara i usluga u vrijednosti manjoj od 230.000,00 kn te želite izaći iz sustava PDV-a, dužni ste do 15. siječnja 2013. godine nadležnoj ispostavi Porezne uprave predati pisani zahtijev za brisanje iz Registra poreznih obveznika. Ukoliko to ne učinite, Porezna uprava takvog poduzetnika bez obzira na ostvareni promet i dalje smatra obveznikom PDV-a. Osim predaje zahtjeva, kod izlaska iz sustava potrebno je:

1. provesti ispravak pretporeza za dugotrajnu imovinu za koju je korišten pretporez

2. izraditi konačan obračun PDV-a za godinu koja završava.

Svaki dobrovoljni ulazak u sustav PDV-a uvjetuje ostanak u sustavu  5 godina, bez obzira na vrijednost isporučenih dobara i usluga. Također, dobrovoljni ulazak u sustav PDV-a mora se realizirati prije prve isporuke dobara i usluga koje podliježu oporezivanju. U vrijednost isporučenih dobara i usluga koje predstavljaju kriterij za ulazak u sustav PDV-a ne ulaze one isporuke koje su prema članku 11. i 11.a Zakona o porezu na dodanu vrijednost oslobođene PDV-a.

Također, navedenim izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost promijenjen je i iznos koji određuje da li je poduzetnik mjesečni ili tromjesečni obveznik. Tako se sa dosadašnjih 300.000,00 kuna limit za prelazak u tromjesečni obračun poreza na dodanu vrijednost povećava na 800.000,00 kuna. Iz nevedenog proizlazi i direktna pogodnost za „male poduzetnike“ koji će odgoditi plaćanje obveze PDV-a za 3 mjeseca.

Navedene promjene u Zakonu o porezu na dodanu vrijednost donesene su u vrijeme pregovora o pristupanju Europskoj Uniji. Iako će povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a prouzročiti smanjenje broja poreznih obveznika što za Državu znači znatan gubitak poreznih prihoda potrebno je sagledati i prednosti koje takve promjene donose. Poslovanje poduzetnika na ovaj način trebalo bi postati jednostavnije, a administracija koju provodi Porezna uprava trebala bi se uvelike smanjiti. 

Autor članka Filip Jelić stručnjak je koji radi za tvrtku Fidestum

Komentirajte prvi

New Report

Close