5 načina kako izbjeći bacanje hrane i uštedjeti novac

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2012. u 11:29
Ilustracija (SXC)

U Americi se svake godine ne pojede oko 40 posto kupljene hrane, što predstavlja trošak od nevjerojatnih 165 milijardi dolara.

Amerikanci svake godine bacaju ogromne količine hrane, što je doista apsurdno, s obzirom na činjenicu da je diljem svijeta sve veći broj ljudi koji svakodnevno gladuju . Osim toga, bacanje hrane isto je kao i bacanje novca jer ta hrana nije besplatna, doduše, zbog oskudice i loših prilika postaje sve skuplja.

Portal MoneyTalksNews savjetuje 5 načina kako izbjeći bacanje hrane te na taj način uštedjeti i nešto novca.

Prema nedavnom istraživanju nacionalne grupe za okoliš Natural Resources Defense Council, u Americi se svake godine ne pojede oko 40 posto kupljene hrane, što predstavlja trošak od nevjerojatnih 165 milijardi dolara. Amerikanci bacaju oko 25 posto hrane i pića, što prosječnu četveročlanu američku obitelj košta između 1.365 do 2.275 dolara godišnje. Portal savjetuje kako da uštede novac, hranu i vrijeme, a neki od savjeta mogli bi se primijeniti i za hrvatske građane koji sve teže spajaju kraj s krajem.

1. Nemojte kupovati ono što vam ne treba

Iako se savjet na prvu čini pomalo banalan, dobro razmislite o njemu. Ponuda trgovina više-manje je stalno jednaka, dakle nemojte kupovati nešto  samo zato jer se nudi, a ne treba vam. Time riskirate jer se hrana vrlo brzo kvari, a ako vam kasnije zatreba uvijek možete ponovno svratiti u trgovinu po određenu namirnicu. Čak i ako je određeni proizvod na akciji, pogledajte koji mu je rok trajanja i razmislite hoćete li ga doista trebati u svom domaćinstvu prije nego rok istekne, u protivnom ćete hranu morati baciti u smeće.

2. U 'nabavku' idite sa prijateljima

Kupovanje velikih količina je odlično i vrlo isplativo, ali uglavnom namijenjeno većim obiteljima. Nije baš primjenjivo za kućanstvo u kojem živi jedna ili dvije osobe. Ipak, kupovanje većih količina ponekad se doista isplati jer ispada puno jeftinije. Stoga, kako vlastiti stan ne biste morali zatrpavati namirnicima, razmislite o tome da kupljene proizvode i troškove istih podijelite sa prijateljima, savjetuju na portalu.

3. 'Podijeli, pa vladaj'

Ova se latinska poslovica može primijeniti i u kućanstvu. Umjesto da pripremite cijeli paket kupljenog mesa, skuhajte samo ono što ćete pojesti, a ostatak spremite za idući put. Smrznuta se hrana neće pokvariti i traje dulje, a time ćete izbjeći nepotrebno bacanje. Osim mesa, zamrznuti se mogu i brojne druge namirnice poput kruha, voća i povrća, navodi portal.

4. Planirajte obroke

Ne radite dobro ako o onome što ćete pripremiti za večeru razmišljate neposredno prije same pripreme. Tjedno biste trebali odvojiti barem pola sata kako biste isplaniratli obroke za idući tjedan, uključujući doručak, ručak i večeru. Time ćete moći napraviti popis namirnica koje vam trebaju te tako izbjeći impulzivno kupovanje nepotrebnih namirnica. Ovaj je savjet višestruko koristan jer ne samo da ćete uštedjeti novac, već i svoje vrijeme, a redovito planiranje obroka može vam poboljšati i zdravlje, ističu na portalu.

5. Nikad ne idite u kupovinu gladni

Posljednji, ali ne i manje vrijedan savjet je da u nabavku namirnica nikad ne idete gladni. Naime, ukoliko u kupovinu odete 'prazna želuca' biti ćete skloniji impulzivnoj kupnji svega i svačega samo zato jer ste gladni. Osim toga, u nabavku uvijek idite sa popisom namirnica koje su vam potrebne. To će vas spriječiti da lutate trgovinom i kupujete stvari koje vam uopće ne trebaju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close