Više od 300 pročelnika ‘učilo’ kako unaprijediti efikasnost lokalnih i regionalnih samouprava

Autor: Borivoje Dokler , 04. listopad 2018. u 22:00
Ivana Jakir Bajo, pomoćnica ministra i glavna državna rizničarka Ministarstva financija

Na 9. Savjetovanju pročelnika JLP(R)S-a govorilo se o zakonskoj obvezi zaprimanja e-računa te Pametnom korištenju podataka.

U zagrebačkom hotelu Panorama održana je trodnevna LC Konferencija Panorama u sklopu koje je održano 9. Savjetovanje pročelnika JLP(R)S-a (jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave).

Ove godine sudjelovalo je više od 300 sudionika – pročelnika iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz regije. Cilj savjetovanja bilo je informiranje, diskusija i razmjena iskustava o novim zakonskim obvezama i trendovima iz svijeta upravljanja, a sve u cilju kvalitetnog i učinkovitog izvršenja poslova povjerenih lokalnoj samoupravi. Skup je u ime organizatora, tvrtke Libusoft Cicom, otvorio Marko Ignjatović najavivši kratkim izlaganjem teme i ciljeve savjetovanja osvrnuvši se pritom na ulogu tvrtke u razvoju i digitalnoj transformaciji gradova.

Ivana Jakir Bajo, pomoćnica ministra i glavna državna rizničarka Ministarstva financija govorila je o promjenama u zakonodavnom okviru javnih financija, a Helena Masarić, pročelnica Ureda Grada Opatije, imala je izlaganje o Novom Zakonu o upravljanju državnom imovinom. Krešimir Žunić, zamjenik ravnatelja Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama razjasnio je nedoumice vezane uz Zakon o poticajnoj stanogradnji i Zakonu o najmu stanova, dok je glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić pojasnio glavne odrednice Zaštite ustavnog prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu pred ustavnim sudom RH. 

U drugom dijelu skupa Josip Bienenfeld iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja otkrio je prisutnima što donosi novi Zakon o komunalnom gospodarstvu. Među stručnim predavačima su bili i Dragica Kemeter, pročelnica UO za upravu Grada Čakovca, koja je približila i pojasnila rad komunalnih redara po Zakonu o građevinskoj inspekciji te Sonja Polonijo, savjetnica za razvoj u Eko-Murvica iz Crikvenice, koja je govorila o održivom gospodarenju otpadom.

Natalija Banović, savjetnica za ruralni razvoj i poljoprivredu Grada Siska, rezimirala je status provedbe Zakona o gospodarenju poljoprivrednim zemljištem u prvih šest mjeseci primjene. Boris Šurija iz Behave Agency dao je inspirativne preporuke o modernom pristupu razvoju gradova a savjetnici iz LC-a, Vedran Vukobrat, Mladen Kolarek, Mario Erceg i Domagoj Čulinović predstavili su prisutnima kakve su sljedeće aktivnosti na redu vezano uz uredbu GDPR, novu zakonsku obvezu zaprimanja e-računa te Pametno korištenje podataka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close