Snimila pokuse iz kemije koji su doživjeli neočekivan odjek

Predsjednica udruge Maja Krištafor i začetnica projekta Martina Mušković, Foto: Goran Kovačić / Pixsell Predsjednica udruge Maja Krištafor i začetnica projekta Martina Mušković, Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Edukativni dvd riječkih studenata biotehnologije otkrila i Školska knjiga.

Svjesna činjenice da se zbog nedostatka opreme u hrvatskim srednjim školama ne mogu izvoditi svi pokusi u redovitoj nastavi, Martina Mušković, trenutačno studentica doktorskog studija na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, lani je, završavajući diplomski studij i radeći kao instruktor kemije i biologije za maturante, nastojala pokuse pronaći na internetu, no kad u tom nije uspjela napravila je korak dalje. Okupila je tim od desetak kolega i prateći pripremni katalog za ispit državne mature iz kemije snimila pokuse koji su, kaže, doživjeli neočekivan odjek.

Uz podršku Studentskog zbora i Udruge studenata biotehnologije krenula je s izradom DVD-a, a ove godine su izdali i dopunjenu verziju. Njihov je proizvod prepoznala i Školska knjiga.

“Ovogodišnji videomaterijal sadrži 22 pokusa iz kemije koji se mogu pojaviti kao pitanja na maturi. Svaki pokus se sastoji od tri dijela”, navodi M. Mušković, idejna začetnica projekta koji prezentaciji znanosti daje didaktički predznak. Projekt je pomno pratila i dr.sc. Nela Malatesti koja se brinula o točnosti rezultata i korigirala sve eventualne pogreške u video materijalu. “Ideja o videopokusima iz kemije za maturu odmah mi se svidjela i zanimalo me kako će izgledati kao gotovi proizvod. To je hvalevrijedan projekt i jedan od načina da pokusi budu dostupni što većem broju učenika”, kaže dr. Malatesti dodajući kako diplomanti iz područja biotehnologije, osim što se mogu profilirati kao znanstvenici imaju dovoljno vještina za podučavanje u školi.

Prošlogodišnja verzija DVD-a premašila je njihova očekivanja, a iako su najviše interesa pokazale riječke gimnazije, dio je poslan u Zagreb i Split, te u BiH i Mađarsku. Udruga je u međuvremenu potraživala donacije za projekt, no nisu se nadali suradnji s velikim izdavačem.

“Zahvaljujući suradnji naša je knjiga autorice Dubrave Turčinović Pokusi iz kemije na državnoj maturi dobila dodanu vrijednost u obliku video snimki pokusa, a materijal Udruge postao je dostupniji korisnicima. Obogaćivanjem tiskanog izdanja korisnici su dobili cjelovit, edukativan i iznimno koristan proizvod”, navode iz Školske knjige. Udruga studenata biotehnologije postoji tek 4 godine, no ostvarili su velik broj projekata koji nastoje popularizirati znanost.

“Projekt Pokusi za Državnu maturu je jedan od najvećih ponosa gdje je naš trud prepoznala i velika nakladnička kuća, te nam tako dala do znanja da uspijevamo u cilju s kojim smo i osnovani. Nadamo se da će ovaj projekt potaknuti još ideja, ali i ulaganja u obrazovanje kojima ćemo moći doprijeti do još više mladih i potaknuti ih da budu dio STEM-a”, istaknula je Maja Krištafor, predsjednica udruge. Pročelnica Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, prof. dr.sc. Anđelka Radojčić Badovinac, ističe da se poslodavci za njihove diplomante bore dok još studiraju.

“Svaki naš student, kad se zaposli u nekoj kompaniji, razbija predrasude o edukaciji u Rijeci i iza njega se zaposli desetak novih. Ponosni smo na naše studentice jer su izašle iz okvira studiranja, pokazale angažman za širu zajednicu i umijećem propagiraju kemiju i prirodne znanosti”, kaže ona.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!