U Osijeku otvorene dvije nove punionice za električna vozila

Autor: Antonija Alar , 27. kolovoz 2015. u 22:00
Punionice su izgrađene u sklopu EU projekta 'Civitas Dyn@mo'/ Marko Mrkonjić/PIXSELL

Implementacijom javno dostupne mreže punionica za e-vozila, Hrvatska postaje jednim od članova Europske energetske autoceste.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) uložila je 110 tisuća kuna za rad prve dvije ELEN punionice za električna vozila u gradu Osijeku.

Nove punionice otvorene su ispred upravne zgrade tvrtke Elektroslavonija i na benzinskoj postaji Ine na Gajevom trgu. Ovaj projekt realiziran je temeljem sporazuma o suradnji na razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila između HEP-a i grada Osijeka. "Sada HEP ima devet ovakvih punionica", izjavio je voditelj ELEN projekta HEP grupe Ivica Skorić. Izgrađene su u sklopu EU projekta 'Civitas Dyn@mo' koji je usmjeren na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti temeljem elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa.

 

345punionica

planira HEP instalirati širom Hrvatske do 2020. godine

Dogovorena i treća lokacija
Osim dvije punionice u Osijeku, ostale su u Labinu, Vukovaru i pet punionica u Koprivnici, koje imaju AC punjače od 2X22 kilovata, koji istovremeno mogu napuniti dva vozila za tri do četiri sata, ovisno o ispražnjenosti baterije vozila. Isto tako, u HEP-ovoj garaži u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača i šest wallbox punjača za osam parkirnih mjesta. Osječka punionica, koja je postavljena na krovu zgrade ispred uprave Elektroslavonije, posebna je jer se napaja električnom energijom iz solarne elektrane te ima snagu od 30 kilovata.

Denis Ambruš, osječki zamjenik gradonačelnika kazao je kako je dogovorena i treća lokacija u kampusu osječkoga Sveučilišta jer se mreža punionica razvija i dalje. Ovo je samo početak HEP-ovih ulaganja, jer do kraja godine planira instalirati još oko dvadesetak punionica u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Opatiji, Dubrovniku, Šibeniku, Umagu i Slavonskom Brodu, a do kraja 2020. imat će ukupno 345 javnih punionica, kojima će biti pokrivene autoceste te gradovi i naselja koja se nalaze na državnim i županijskim cestama. Postavljanje punionica, u narednom periodu, teritorijalno bi prekrile sve važne punktove u Hrvatskoj, a HEP će pratiti prostorni raspored vozila i u skladu s tim osigurati infrastrukturu za punjenje.

 

110tisuća

kuna uložio je HEP u dvije ELEN punionice za električna vozila u Osijeku

"Projekt punionica još uvijek je u razvojnoj fazi te je punjenje vozila besplatno,a tako i ostati, ali samo dok se ne osmisli sustav naplate i centralni sustav nadzora punionica", napomenuo je Skorić. Razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila tehnološki se smatra da je još uvijek u razvojnoj fazi, a na razini EU načini punjenja električnih vozila uređeni su sukladno najnovijim tehničkim rješenjima i važećim standardima. Standardizacija infrastrukture i osiguravanje interoperabilnosti omogućit će u budućnosti komunikaciju između različitih država EU.

HEP je prvi prepoznao trenutak u energetici i transportu uvažavajući odrednice održivog razvoja. U sklopu razvojnog projekta eMobilnosti, HEP ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama, te svim zainteresiranim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport na svojim ulicama i doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša. Ove godine HEP je proveo javno nadmetanje za nabavku i isporuku sto AC ELEN punionica i potpisao okvirni sporazum s odabranim ponuditeljem na dvije godine. Nabavljene i brendirane ELEN punionice bit će postavljene prvenstveno na lokacijama iz strategije.

Isključivo iz obnovljivih izvora
Plan je da se ultra brze DC punionice, koje bateriju napune za 15 do 30 minuta, postave na autoceste čime bi osigurali potrebnu vezu između većih hrvatskih gradova, naročito između Zagreba i Splita, a cilj je i postaviti punionice za električna vozila na benzinskim crpkama na autocesti. Na taj način, uz izgradnju AC punionica u gradovima, ELEN bi umrežio Hrvatsku, a svatko s čistim električnim vozilom ili 'plug-in' hibridnim električnim vozilom moći će ih koristiti.

Implementacijom javno dostupne mreže punionica za električna vozila, Hrvatska postaje jednim od članova Europske energetske autoceste, a HEP će, u skladu s Direktivom 2014/94/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 22. listopada 2014. o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, omogućiti pristup uz naknadu i drugim pružateljima usluga eMobilnosti da se koristi tom infrastrukturom. Početkom 2014. godine, HEP Opskrba ponudila je ZelEn, električnu energiju iz obnovljivih izvora, koji je nastao kombinacijom početnih slova riječi Zelena Energija.

Riječ je o električnoj energiji dobivenoj isključivo iz obnovljivih izvora, točnije iz 26 certificiranih HEP-ovih hidroelektrana. Proizvod je namijenjen kupcima HEP Opskrbe koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenju energije iz obnovljivih izvora. Električna vozila se na ELEN punionicama pune isključivo iz obnovljivih izvora energije što HEP garantira TÜV SÜD certifikatom, a sve HEP-ove hidroelektrane certificirane su TÜV SÜD Standard 'Generation EE' certifikatom za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close