Tržište eksplodiralo zahvaljujući HG Spotu, M SAN-u i Hangaru 18

Autor: Bernard Ivezić , 22. rujan 2015. u 14:00
Tableti iz serije Lenovo YOGA četiri imaju praktična načina korištenja te ugrađeni projektor koji daje sliku dijagonale 70" PD

Najveći uspjeh na našem tržištu postiže tvrtka iz Koprivnice Hangar 18. Lani je prodao 60 tisuća H18 Noa pametnih mobitela i postao tržišni lider u svom segmentu.

Lani je po prvi put sinonim za informatičko tržište u Hrvatskoj postao pametni mobitel. IDC Adriatics objavio je da se u 2014. prodaja pametnih mobitela, nakon nekoliko godina kontinuirana rasta, probila na vrh i postala najvažniji dio domaćeg hardverskoga tržišta. Vrijednost prodaje dosegnula je 1,04 milijarde kuna i za 160 milijuna kuna je veća nego godinu prije.

 

1,04mlrd.

kuna lanjski je doseg prodaje pametnih telefona

Najveći udio na hrvatskom tržištu pametnih mobitela ima Samsung. Kompanija će status zasigurno zadržati i ove godine zahvaljujući dobroj suradnji s mobilnim operaterima, koji i prodaju najviše mobitela. Mjesec dana prije IFA-e, najvećeg sajma potrošačke elektronike u Europi, Samsung je predstavio najnoviji model pametnog mobitela Galaxy S6 edge+ s ekranom od 5,7 inča. Prethodno je predstavio popularne poslovne modele Galaxy Note 5 i Note Edge Plus. Na IFA-u je pak izašao s novom generacijom svog pametnog sata Geara S2 s dužim trajanjem baterije i NFC-om za beskontaktna plaćanja. No, iako Samsung ima pojedinačno najveći tržišni udio i najširu paletu proizvoda, trendove i dalje diktira Apple.

 

750tisuća

mobitela proda se u Hrvatskoj godišnje

Paradoks te situacije je da novi modeli iPhonea tehnički više nisu ispred konkurencije, ali čak i Samsung predstavljanja svojih proizvoda ravna prema tome kad će Apple imati svoju najavnu konferenciju. Ne čudi stoga što je glavna vijest vezana za Apple zapravo ona o softveru koji pokreće iPhone, iPad i ostale njihove mobilne uređaje. Novi sustav iOS 9 u svega nekoliko dana na svoje je uređaje instalirala trećina Appleovih korisnika i to zato što je američki proizvođač nastavio točno pogađati što korisnici zapravo žele od pametnog mobitela, a to je jednostavnost. Tako novi iOS 9 nudi mogućnost da preko tražilice pronađete opciju koju želite na mobitelu promijeniti, poput Airplane modea ili uključivanja Wifija, a da pri tome ne morate znati gdje se ta opcija nalazi.

Dodao je i opciju iznimno štedljivog načina rada, dao bolje statistike koje aplikacije troše koliko baterije, napokon omogućio slanje svih vrsta datoteka na e-mail, zumiranje videa i druge slične opcije.Ali dok Apple diktira trendove, većina je kupaca ipak vjerna primarno Googleovom operativnom sustavu Androidu i proizvođačima, poput Samsunga, koji nude mobitele koji rade na Androidu. Svih pet najboljih pametnih mobitela predstavljenih na IFA-i stoga se temelji na Androidu. To su: Huawei Mate S, Xperia Z5, Nubia Z9, Axon Elite i Phab Plus Huawei, koji je iskočio na treće mjesto najvećih proizvođača mobitela na svijetu, sa modelom Mate S želi se snažnije nametnuti u višoj kategoriji pametnih mobitela. S ekranom od 5,5 inča, force touch tehnologijom, kamerom od 13 megapiksela i 3 GB radne memorije bio je jedna od zvijezda ovogodišnje IFA-e.  

 

1,3milijuna

Hrvata koristi mobilne telefone

Drugi vrlo impresivan mobitel dolazi iz Sonyja. Njegov novi top model Xperia Z5 dolazi sa kamerom od čak 23 megapiksela, 3GB radne memorije, senzorom za čitanje otiska prsta i baterijom koju nije potrebno puniti dvije godine. Sony Xperia Z5 ujedno je prvi mobitel koji ima ekran 4K rezolucije. Ovaj mobitel je, kako navodi Sony, otporan na vodu. No, nažalost, upravo ta karakteristika ovom je proizvođaču donije najviše negativnog publiciteta s obzirom da u Sonyju nisu na čisto što to "otporan na vodu" zapravo znači i u kojim slučajevima priznaju garancije pa su tako objavili da se s njihovim waterproof mobitelima ne smije snimati ispod vode, čak ni u plićaku.Kineski proizvođač ZTE na IFA-i je iznenadio sa čak dva svoja mobitela Nubiom Z9 i Axon Elitom. ZTE Nubia Z9 ima 16 megapikselnu kameru, 5,2 inčni ekran i druge napredne karakteristike.

 

1,6milijuna

mobilnih aplikacija nudi Google Play! trgovina

Međutim, najveća novost je tehnologija "edge controls", odnosno kontrole uređaja povlačenjem prsta po rubu ekrana. Jedini drugi uređaj koji može ponuditi nešto slično, ali ipak na drugačiji način, i to zahvaljujući zakrivljenom ekranu, nudi Samsung Galaxy S6 edge. No, ZTE se na IFA-u došao samo pohvaliti da ima takvu tehnologiju, jer će se Nubia Z9 zasad prodavati isključivo u Kini. Drugi ZTE-ov mobitel više klase, Axon Elite, ionako je prvo predstavljen u SAD-u i kompanija će ga nastaviti prvenstveno koristiti za globalno širenje. Novi model ima 5,5 inčni ekran, dvostruku kameru kako bi omogućio vrlo napredne efekte pri fotografiranju, 3 GB radne memorije i tri različita oblika biometrijske sigurnosti: glasom, očitavanjem otiska prsta i skeniranjem oka.

Konačno, peto veliko iznenađenje na IFA-i bio je Phab Plus mobitel koji je razvio kineski Lenovo. S ekranom od 6,8 inča to je već punokrvni phablet, mješanac između pametnog mobitela i tableta. Dolazi s baterijom od 3500mAh, 2 GB radne memorije i 13 megapikselnom kamerom. No, glavni bi mu adut trebala biti cijena ispod 300 dolara.  I dok je IFA pokazala najnovije trendove u gornjem segmentu tržišta, u Hrvatskoj su unazad nekoliko godina najveći uspjeh postigli pametni mobiteli u nižoj i srednjoj kategoriji. Uz HG Spot, koji je otvorio taj tržišni segment za hrvatske proizvođače i M SAN koji je s Vivax pametnim mobitelima najviše proširio ponudu, najveći uspjeh na tržištu postiže tvrtka iz Koprivnice Hangar 18.

Lani je prodao 60 tisuća H18 Noa pametnih mobitela i postao tržišni lider u svom segmentu. Neposredno prije IFA-e Hangar 18 predstavio je novu liniju svojih pametnih mobitela seriju Noa Element. Prvi pametni mobitel iz nove serije je Noa Mg12 koji dolazi s 64 bitnim procesorom, 2GB radne memorije, 16 GB memorije za spremanje podataka, dvije Samsungove kamere s bljeskalicama, stražnjom od 16 megapiksela i prednjom od osam megapiksela, Corning Gorilla Glassom zaštite ekrana i podrškom za 4G. Da će se ponuda domaćih brendovima ostati snažna potvrđuje podatak da je Hangar 18 u prvih mjesec dana prodao čak tisuću komada prvog hrvatskom pametnog sata Noaline Smartwatcha. To samo potvrđuje da prostora za rast na hrvatskom tržištu pametnih mobitela im još mnogo.

Lenovo

Nova generacija serije Yoga

Lenovo predstavlja novu seriju prijenosnika itableta YOGA. Prijenosnici iz serije Lenovo Yoga, iznimno tanki i lagani, sa zaslonima visoke rezolucije i kvalitete slike, a zahvaljujući šarkama koje su inspirirane remenom ručnog sata, savijaju se za 360° i jednim potezom pretvaraju iz laptopa u tablet. Uz laptop i tablet mod rada, tu su dva međupoložaja (Tent i Stand) koji odlično podržavaju poslovne prezentacije, ali i gledanje filmova. Tableti iz serije Lenovo YOGA pak, u 3. generaciji, i dalje postavljaju nove standarde u svojoj domeni. Uz iznimnu kvalitetu slike i zvuka iz JBL® zvučnika,  tu je baterija s trajanjem do 18 sati i četiri praktična načina korištenja te ugrađeni projektor koji daje sliku dijagonale 70".  

Komentirajte prvi

New Report

Close