Studenti žele da vozila što manje utječu na okoliš

Autor: Marta Duić , 27. kolovoz 2015. u 22:00
Automobilska industrija mora se usredotočiti na proizvodnju vozila s učinkovitijom potrošnjom goriva/ FOTOLIA

Mladi očekuje znatna poboljšanja transportnoga sustava, ali ne na račun ograničavanja slobode izbora prijevoznih sredstava.

Istraživanje 'ThinkGoodMobility', koje je među budućim europskim znanstvenicima, inženjerima i industrijskim dizajnerima provelo poduzeće Goodyear Dunlop Tires Europe u suradnji s institutom ThinkYoung, pokazalo je da se automobilska industrija tijekom idućih godina mora usredotočiti na proizvodnju vozila s učinkovitijom potrošnjom goriva.

Razvoj na području prometa i mobilnosti nužan je ako želimo brzo reagirati na sve veći broj stanovništva i s time povezane promjene prometa i mobilnosti. Da bi na razmišljanje o budućoj mobilnosti potaknuo milenijsku generaciju poznatu još kao Y generaciju (rođeni između 1980. i 2000.) koja će oblikovati mobilnost nakon 2025. godine, Goodyear je među 2500 europskih studenata proveo ispitivanje "ThinkGoodMobility". Istraživanje je pokazalo da europski studenti žele ekološki prihvatljivu budućnost, a pritom su svjesni da se to može uspješno postići održivim razvojem na području automobilske industrije i transportnoga sustava.

Kako navode tvrtka Goodyear Dunlop Tires Europe (GDTE) i neprofitna međunarodna organizacija za mlade ThinkYoung, više od polovice europskih predstavnika Y generacije (49%) uvjereno je da bi u središtu održivih ciljeva automobilske industrije i transportnoga sustava u 2025. godini morala biti vozila s učinkovitom potrošnjom goriva. Na drugom se mjestu našla reciklaža upotrijebljenih dijelova (29%), a na trećem ulaganje u sustav javnoga prijevoza (27%). Y generacija u Europi očekuje znatna poboljšanja transportnoga sustava, ali ne na račun ograničavanja slobode izbora prijevoznih sredstava i kretanja. Čak 85% mladih naime vjeruje da će u idućih deset godina imati vlastiti automobil.

Održivi razvoj i želja za učinkovitijom potrošnjom goriva u sljedećih deset godina za Y generaciju su toliko važni da su čak izrazili želju za provođenjem nekih propisa koji bi se pobrinuli za ekološki prihvatljiviju budućnost u 2025. godini. Najbitnijima smatraju europske propise o dopuštenim emisijama CO2 (44,6%), poticanje učinkovite potrošnje goriva (35,7%) i poticanje uporabe javnoga prijevoza (32,2%). Kako je istaknuo Jean Pierre Jeusette, generalni direktor Goodyearova inovacijskog središta u Luksemburgu, mladi su sve svjesniji svojega utjecaja na okoliš pa stoga zahtijevaju proizvode i usluge koji omogućuju pomak u smjeru održive mobilnosti. "Što smo bliže 2025. godini, ekološki pritisci se povećavaju i mladi će od automobilske i gumarske industrije očekivati da budu vodeće u traženju rješenja što se tiče emisijskih izazova", zaključuje Jeusette. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close