Prirodno je in – izolacija nove generacije

Autor: Promo , 29. studeni 2018. u 21:59
Press photo

Knauf Insulation mineralna vuna ECOSE®.

Prije devet godina Knauf Insulation je tržištu ponudio najveću inovaciju u proizvodnji izolacija – revolucionarnu ECOSE® tehnologiju.

Od tada, kompletan se asortiman staklene mineralne vune proizvodi po toj prirodnoj tehnologiji. Odnedavno, ECOSE® tehnologija koristi se i u proizvodnji kamene mineralne vune, što Knauf Insulation izdvaja među ponuđačima održivih izolacijskih materijala kod gradnje ili obnove kuća i zgrada. O ovoj novosti i načinu na koji će ona utjecati na tržište izolacija, razgovarali smo s Krešimirom Benjakom, voditeljem marketinga i komunikacija u tvrtki Knauf Insulation d.o.o.

Što je zapravo ECOSE® tehnologija?
'ECOSE® tehnologija je inovativna tehnologija veziva bez fenola i formaldehida, bazirana na brzo obnovljivim materijama umjesto na kemikalijama na bazi nafte. Za proizvodnju mineralne vune s ECOSE® tehnologijom potrebno je manje energije nego za proizvodnju s tradicionalnim vezivom. Zahvaljujući ECOSE® tehnologiji, Knauf Insulation je zamijenio tradicionalno vezivo u svojim proizvodima prirodnim i održivim vezivom. Na taj je način poboljšana klima proizvodnih pogona, arhitekti i projektanti imaju priliku projektirati zgrade s većom razinom održivosti, a izvođačima i kupcima je omogućeno nabaviti i ugraditi prirodan izolacijski proizvod.' 

Po čemu je Knauf Insulation mineralna vuna ECOSE® drugačija od klasičnih izolacija?
'Već na prvi pogled, Knauf Insulation proizvodi od mineralne vune s ECOSE® tehnologijom nisu nalik drugoj izolaciji – oni su zemljano-smeđe boje bez dodatka fenola i formaldehida, umjetnih boja, pigmenata ili akrila. U isto vrijeme i dalje posjeduju izvrsne toplinske i zvučne izolacijske karakteristike uz najvišu klasu reakcije na požar – A1, što karakterizira negorive izolacijske materijale.

Što dodatno dobivamo koristimo li ECOSE® izolaciju kod gradnje ili obnove kuće ili zgrade? 
Bez obzira radi li se potkrovlju, kosom krovu, pregradnom zidu ili podu, ECOSE® izolacija doprinosi boljoj kvaliteti zraka u prostoru, a što potvrđuju brojni certifikati i nagrade među kojima se ističu 'Eurofins Gold – Indoor Air Comfort Gold' te 'Green Mark' za najbolji proizvod hrvatskog zelenog gospodarstva. Ne zaboravimo da zbog visokog sadržaja recikliranih sirovina, veziva koje troši manje energije u proizvodnji i bez dodanog formaldehida, mineralna vuna ECOSE® poboljšava održivost kuća i zgrada u koje je ugrađena, a istovremeno doprinosi boljoj kategorizaciji zgrade u najviše primjenjivanim sistemima zelene gradnje (LEED i BREEAM).'

Vaša tvornica u Novom Marofu također proizvodi po ECOSE® tehnologiji?
Točno. Izuzetno smo ponosni na činjenicu kako smo prva tvornica kamene mineralne vune u svijetu koja je iz svoje proizvodnje u potpunosti izbacila fenolformaldehidno vezivo te ga zamijenila prirodnim ECOSE® vezivom. Sigurni smo da je to jedini ispravan put i budućnost proizvodnje izolacijskih materijala', zaključuje K. Benjak.

New Report

Close