Potrebna je strategija prevencije požara u gradovima

Autor: Tomislav Pili , 12. studeni 2017. u 22:00
Anđelka Toto Ormuž, Fire Safe Europe/M.H./PIXSELL

Požari su danas zbog uporabe pogrešnih materijala u zgradarstvu veći i opasniji nego ikada.

Vatra je jedan od najvećih dostignuća ljudskog roda, ali je isto tako i jedna od najvećih opasnosti, istaknula je Anđelka Toto Ormuž, članica komunikacijske udruge Fire Safe Europe.

"Napravljeno je puno po pitanju kvalitete protupožarnih materijala, ali havarije poput nedavnog požara u poslovnom tornju u Londonu s gotovo 100 poginulih pokazuje koliko je vatra opasna. U tradicionalnoj gradnji je za širenje požara izvan prostorije trebalo 20 minuta, a danas je to svega tri minute. Požari na tradicionalnim građevinama i onima modernima se u potpunosti razlikuje. Zbog toga je potrebno puno pozornosti obratiti na materijale.

Požari su danas veći i opasniji nego ikada. Veliki problem je što regulativa ne prati situaciju i nije u skladu s potrebama tržišta. Prije nekoliko godina u Rumunjskoj je katastrofalni požar u jednom noćnom klubu, gdje je poginulo 60-ak mladih, izazvala je i političku krizu koja dovela do pada Vlade", ističe Ormuž.  Dodaje da je protupožarna zaštita velika tema, posebice u najrazvijenijim zemljama. "Već prije spomenuti toranj u Londonu je bio obnovljen samo godinu dana prije požara i u što je uloženo jako puno novca.

Problem je što propisi o zaštiti od požara u zgradama ne spominju toksičnost plinova, a praksa pokazuje da najviše ljudi stradava od gušenja, a ne zbog samog požara. Potrebno je detektirati probleme i onda napraviti strategiju te raditi u skladu s njom. Na zahtjev europske udruge Fire Safe Europe je nedavno čak i Europski parlament raspravljao o zaštiti od požara, po prvi put u svojoj povijesti", navodi Anđelka Toto Ormuž.  

Komentirajte prvi

New Report

Close