Potencijal informatizacije je inovativnost korisnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2013. u 14:00
Ivan Maric, zamjenik ravnatelja SRCEa (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL)

U tome smislu, pomoćnik ministra uprave u Upravi za e-Hrvatsku Darko Parić rekao je da su pri kraju pripreme za početak jedinstvenog upravljanja optičkom infrastrukturom u vlasništvu javnih poduzeća.

Broj pametnih mobitela po stanovniku ili stupanj pokrivenosti širokopojasnim internetom pokazatelji su koji govore o stupnju razvoja informacijskog društva, ali takav pristup promatra korisnike isključivo kao potrošače zanemarujući njihov inovacijski potencijal, jedna je od ocjena s današnjeg okruglog stola o informacijskom društvu, održanog u sklopu projekta EUforija.

Genijalnost interneta ogleda se u njegovoj demokratičnosti to jest izostanku hijerarhije i mogućnosti sudionika da participiraju bez odnosa nadređenosti i podređenosti. Upravo u činjenici da nije hijerarhijski strukturiran leži inovativni potencijal "mreže", kaže zamjenik ravnatelja Sveučilišnog računskog centra Ivan Marić. On stoga preporučuje da umreženo stanovništvo valja promatrati ne samo kao potrošački korpus, već i kao izvor informacija i inovacija koje će biti temelj gospodarskog opstanka nacije.

"Budemo li na informatizaciju gledali samo s potrošačkog aspekta, postat ćemo samo karika u hranidbenom lancu", zaključuje Marić.

Uloga države u aktiviranju inovativnog potencijala umreženog stanovništva po njemu je u osiguranju infrastrukture na cijelom teritoriju zemlje. U tome smislu, pomoćnik ministra uprave u Upravi za e-Hrvatsku Darko Parić rekao je da su pri kraju pripreme za početak jedinstvenog upravljanja optičkom infrastrukturom u vlasništvu javnih poduzeća.

Riječ je o osam i pol tisuća kilometara kabela kojima bi već ovoga ljeta trebali početi upravljati Odašiljači i veze, ističe Parić. Ujedno najavljuje kako bi do kraja godine trebala proraditi aplikacija e-građanin, koja će po modelu sličnom e-bankingu, omogućiti građanima elektroničku komunikaciju s tijelima državne uprave.

Informatizacija javne uprave pak ne ide glatko, upozorava direktor tvrtke Multicom Zoran Vujčić. On kaže da javni službenici novotarije koje donosi informatizacija smatraju udarom na svoja radna mjesta te im se često opiru. Stoga im treba ukinuti mogućnost izbora i jednostavno odsjeći odstupnicu pa će njihova suradnja biti bolja, smatra Vujčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close