Pametnom aplikacijom maksimalizirali efikasnost i transparentnost poslovanja

Autor: Borivoje Dokler , 15. studeni 2018. u 22:01
Aplikacija pruža brz i jednostavan uvid u realno stanje financija i pomaže u procesu odlučivanja, Foto: Borna Filić/PIXSELL

Gradonačelnik Dalibor Bišćan govori o prednostima koje je digitalizacija donijela gradu.

Dalibor Bišćan trenutno je najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj. Na čelo Hrvatske Kostajnice došao je nakon lokalnih izbora 2017. godine s nepunih 28 godina. Kaže da je situacija na koju je naišao u gradu bila teška i vjeruje da su svi toga svjesni te razumiju koliko je vremena, energije i rada potrebno da se sve vrati u koliko-toliko održivo stanje.

“Preuzimanjem dužnosti očekivao sam tešku situaciju, ali ne milijunske iznose dugovanja i veliki minus na računu. Bivša vlast pokušala nas je staviti u još težu situaciju stvaranjem novih zaduženja i obveza ne misleći da su to sredstva svih nas koji živimo u gradu. Stalno sam, još kao vijećnik, ukazivao na propuste u koje sam se, sada kada imam uvid, nažalost osvjedočio. Iako se rad i trud češće pokušava blatiti nego hvaliti i cijeniti, mišljenja sam da u ovako malom gradu nema više mjesta takvoj politici. Stvaraju se poteškoće za grad preko gradskih tvrtki kao da ne žive u ovome gradu i nije ih briga za ostale građane”, kazao nam je na početku razgovora Dalibor Bišćan s kojim smo se našli da popričamo o implementaciji pametnih rješenja u gradu na rijeci Uni.

Uštede u proračunu

Mnogi svjetski gradovi, pa tako i oni u Hrvatskoj, pokušavaju biti što više ‘pametni’ jer pametna rješenja, osim podizanja kvaliteta života građana, donose i velike uštede gradskim proračunima. Hrvatska Kostajnica tako je uvela iČelnik, moderno informatičko rješenje za upravljanje proračunom. Kako to da su se odlučili za to rješenje te što ono donosi gradu, ali i njemu osobno, upitali smo Bišćana. “Na aplikaciju iČelnik odlučili smo se jer nakon dugog vremena ‘odvojenosti’ građana i gradske uprave želimo biti transparentni i što bliže građanima. Sama aplikacija iČelnik vodi ka maksimalnoj efikasnosti i transparentnosti poslovanja, pruža brz i jednostavan uvid u realno stanje financija, potencijalne probleme u izvršavanju proračuna, a time i maksimalnu podršku u procesu odlučivanja.

Danas kada morate brzo donositi odluke, ako želite aplicirati na neki natječaj, možete uz pomoć aplikacije vidjeti stanje u aktualnom vremenu i u kojem smjeru idete. Ona je ‘desna ruka’ svakog modernog čelnika i cijele lokalne samouprave”, kazao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice koja ima i KOMunalni Informacijski Sustav i Računovodstvo proračuna. Osim toga, prešli su i na eSPI sustav Poslovnih Informacija na virtualnom poslužitelju te posjeduji i mnoge druge napredne aplikacije, sustave i programe koje pospješuju funkcionalnosti upravljanja gradom. Zanimalo nas je kako je grad sa ‘skromnim’ proračunom uspio toliko digitalizirati procese i imaju li neke mjerljive učinke te digitalizacije. “Kao grad s manjim proračunom ipak uspijevamo pratiti trendove i napredne stvari bitne za razvoj. Sama digitalizacija se najviše vidi kod ušteda kada s jednog mjesta možete pratiti cijeli sustav. Nema rasipanja sredstava i gubitka vremena, a smanjivanjem gubitka povećava se efikasnost, pa tako i financijska strana. Oslanjamo se na IT rješenja koja koristimo u Gradu. Tu nam partnersku podršku pruža informatička tvrtka Libusoft Cicom. Oni nam izlaze u susrest i saslušaju svaki naš problem. Svjesni su da svaka lokalna samouprava ima specifične probleme pa tako i pristupaju njihovom rješavanju. Aplikacija iČelnik također je njihovo rješenje”, istaknuo je Bišćan. Kako je njegova ljubav spoj prirode i tehničkih znanosti, upisao je diplomski Inženjerstvo okoliša, na kojem piše diplomski rad “Tranzicija grada na 100% obnovljivoj energiji – Hrvatska Kostajnica”. Zanimalo nas je znači li to da planira da Hrvatska Kostajnica postane energetski samodostatna i ima li već neke konkretne planove, odnosno koje bi izvore energije koristili, u kojim omjerima i što bi ta transformacija donijela lokalnom gospodarstvu

Iskoristi vodu i sunce

“Smatram da su budućnost proizvodnja hrane i energetika, a za oboje imamo znanja i potencijala. Ne želim skočiti pa reći hop, ali mišljenja sam da Hrvatska Kostajnica s manjim ulaganjima može, barem što se tiče gradske potrošnje električne energije i troškova gradskih trgovačkih društava, postati energetski samodostatna. Najviše iskoristivi potencijali su voda i sunce, kraj nam je čist i nemamo nikakvog zamagljivanja tako da uz solarnu elektranu od 100 kW možemo za vodocrpilište proizvesti dostatnu količinu električne energije za pumpe što bi se odrazilo ka 50% jeftinijoj cijeni kubika vode. Poznato je da vode imamo, a iskorištavanjem njezinog potencijala s manjom hidroelektranom možemo pokriti potrebe cijele ulične rasvjete, što posljedično donosi uštede i financijska sredstva za ulaganja u druge stvari. Dobro gospodarenje otpadom otvara mogućnost otvaranja trajnih radnih mjesta i zaokruživanje cijele priče”, otkrio nam je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice koji smatra da već spomenuta čista priroda, osim za obnovljive izvore i proizvodnju kvalitetne hrane, daje i veliki turistički potencijal.

“Uz predivnu rijeku Unu kod nas je sve ekološki i nezagađeno i to je naša prednost. Turistička zajednica će pomoći u tome, ali potrebno je od OPG-a do ugostiteljstva popratiti trendove i pružiti uslugu. Sve planirano je u dogovoru s Hrvatskim vodama jer je obala rijeke njihova i sada daje mnogima veće mogućnosti i hrabrosti za daljnje korake u turizmu”, zaključuje Bišćan.

Komentirajte prvi

New Report

Close