Novi Sad postao središte srpske IT industrije

Autor: Poslovni dnevnik , 23. ožujak 2015. u 15:01
U najvećem vojvođanskom gradu radi 3500 programera i traže se novi

Od 2008. do 2013 izvoz računalnih i informacijskih usluga u Srbiji povećan je za čak 165,2 posto, s 96 na 265 milijuna eura.

Više od 50 posto stručnjaka koji su uključeni u proizvodnju softvera u Srbiji smješteno je u Novom Sadu, a kompanijama i dalje nedostaju programeri.

Milan Šolaja, direktor vojvođanskog IKT klastera, kaže da u Novom Sadu radi 3500 IT stručnjaka, ali to je daleko manje od potreba, javlja Blic. Novi Sad se doista s razlogom smatra središtem srpske IT industrije. Samo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu počelo je raditi 105 kompanija iz IT sektora, koje postižu uspjeh i na svjetskom tržištu.

 

105IT

kompanija počelo je raditi na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka

Kupci i svjetske kompanije
"Treća industrijska revolucija je računala i s njima povezane tehnologije ubacila u sve pore društvenog života i poslovanja, pa zato potrebe za IT rješenjima i uslugama stalno rastu. Ne očekuje se pad takvog trenda, naprotiv trebat će ih još više", objašnjava Šolaja. Uspješnih primjera iz Novog Sada ne nedostaje, tako je samo u prve dvije godine rada jedna novosadska IT tvrtka prodala je 40.000 licencija za podršku uporabi svoga programa. Kada se uzme u obzir da jedna licencija stoji 300 dolara zarada nije mala, a njihovi klijenti su, među ostalim, poznate svjetske kompanije, poput SAP-a i Disneya. Također, dvije srpske kompanije drže 80 posto svjetskog tržišta tzv. HOPA igara, a riječ je o igrama "skrivenih objekata". Jedna od njih je tvrtka Eipix, čiji je direktor Mirko Topalski za Tanjug rekao da bi im njihov američki partner mogao dati i više posla, ali "to ne možemo prihvatiti jer nemamo dovoljno kapaciteta, tako da smo u stalnoj potrazi za ljudima". 

 

80posto

svjetskog tržišta igara 'skrivenih objekata' drže dvije IT tvrtke iz Srbije

Kriza ih nije pogodila
Novosađanin Dejan Horvat već godinama radi za američku tvrtku kao programer računalnog softvera, internet prezentacija i android aplikacija. On kaže da preporučuje kolege iz Novog Sada, čak i one koji nisu završili fakultet već su kroz praksu naučili programiranje, a problem je samo "što su svi koje poznajem već angažirani". Od 2008. do 2013 godine izvoz računalnih i informacijskih usluga u Srbiji povećan je, prema podacima Telegrafa, za čak 165,2%, sa 96 na 265 milijuna eura, a prije svega riječ je o izvozu softvera. Srbija je po izvozu takvih usluga u 2013. izbila na 40 mjesto u svijetu. Kriza nije pogodila tu vrstu izvoza, koji se iz godine u godinu povećavao. Tako je 2007. vrijedio 62 milijuna eura, 2011. 166 milijuna, da bi 2012. bio veći od 200 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close