Najbolje smo pripremljeni operater na tržištu za Digitalnu agendu 2020.

Autor: Marta Duić , 10. listopad 2016. u 22:00
Galler napominje da ćemo do 2021. imati 28 milijardi povezanih uređaja/Željko Lukunić/PIXSELL

Korisnicima ćemo omogućiti internet brzine do 1 Gbit/s, a U mobilnom segmentu započeli smo s implementacijom brzina do 300 Mbit/s u četiri najveća hrvatska grada.

Cijene broadband usluga za hrvatske građane u odnosu na kupovnu moć među najvišima su unutar Europske unije, zbog čega smo nedavno dobili i opomenu iz Bruxellesa. S obzirom da koncept pametnog grada uključuje široke aspekte digitalizacije od internih procesa upravljanja do rješavanja suštinskih problema poput zaštite okoliša, kvalitete življenja i stvaranja poduzetničkih uvjeta, kako navedena opomena utječe na budućnost Hrvatske kao zemlje pametnih gradova, kakva su trenutna kretanja na tržištu internetskih usluga te kakva je razina kompetitivnosti domaćeg tržišta internetskih usluga uopće upitali smo Mislava Gallera, glavnog direktora za segment poslovnih korisnika u Vipnetu.

Koje su trenutne najveće, ukoliko ih naravno ima, prepreke bržem razvoju broadband interneta?
Uzrok visokih cijena i nedovoljne dostupnosti brzog interneta u Hrvatskoj rezultat je pozicije dominantnog operatora koji pod svojom kontrolom ima više od 80 posto tržišta fiksne telefonije. Vipnet  nije protiv konsolidacije tržišta kojom se potiče tržišno natjecanje, ali ne na način da se vraćamo u remonopolizaciju. Nedostatak prave konkurencije za sobom nosi i prestanak potrebe dominantnog operatora za investicijama. Dodatno, od 1.1.2017. suočeni smo s povećanjem veleprodajnih cijena od strane dominantnog operatora, a to će dodatno otežati poziciju alternativnih operatera na fiksnom tržištu.

Koja rješenja unutar Smart City koncepta u Hrvatskoj su već bez problema zaživjela, a za koje očekujete sljedeću ekspanziju? Kakav je trend ulaganja u ovaj sektor vani, a kakav u Hrvatskoj?
Zahvaljujući upravo digitalnoj transformaciji koja ubrzava integracijski proces proizvoda i usluga dosadašnji način pružanja gradskih usluga dobiva priliku u vidu transformacije vrijednosti koja je definirana i u temeljnim EU dokumentima. Očekujemo da će digitalna agenda donijeti svekolike pozitivne promjene građanima i gospodarstvu kroz kreiranje jedinstvenog digitalnog tržišta, brzi i ultrabrzi pristup internetu, istraživanje, inovacije, ali i kroz općenito podizanje i unapređenje digitalnih sposobnosti svih dionika u tom procesu. U Vipnetu ne samo da podupiremo koncepte pametnih gradova i pametnog poduzetništva, već smo prigrlili viziju Industry 4.0. u kojem ljudi, strojevi, sustavi i proizvodi izravno komuniciraju kroz ugrađenu razinu inteligencije. Kao pokretačku snagu koja stoji iza Industrije 4.0 i Pametnog poduzetništva vidimo digitalizaciju gospodarstva i njegovog okruženja koja omogućuje inovacijske potencijale, povećanje produktivnosti, optimizaciju odluka, povećanje energetske učinkovitosti i općenito bolje iskorištavanje ljudskih, financijskih i strojnih resursa tvrtki. U ovoj transformaciji vidimo priliku za napredovanje čitavih društava, pa tako i našeg.

Možete li dodatno pojasniti prijekt LPWAN tehnologije i koje će pozitivne rezultate on donijeti?
Prema podacima iz Ericsson Mobility Reporta, mobilni telefoni i dalje su najveća kategorija povezanih uređaja. Međutim, očekuje se da će ih u 2018. potisnuti kategorija IoT uređaja, koja obuhvaća povezana vozila, strojeve, sustave daljinskog mjerenje i potrošačku elektroniku. Do 2021. imat ćemo 28 milijardi povezanih uređaja, od kojih će gotovo 16 milijardi biti upravo IoT. Odgovor na takav razvoj tržišta je Low Power WAN. LPWAN je skup bežičnih tehnologija koje karakterizira sposobnost povezivanja velikog broja (IoT) senzora male podatkovne propusnosti i  potrošnje energije, a sve to na velikoj udaljenosti. U sklopu razvoja 4G+ mreža razvija se tehnologija Narrow-Band IoT (NB-IoT). Uređaj kategorije NB-IoT omogućit će relativno niske maksimalne brzine prijenosa od 250/250 Kbps, no bit će omogućeno spajanje velikog broja IoT uređaja čije su glavne odlike: veliki domet, niska potrošnju energije i niska cijena. Značajna prednost NB-IoT u odnosu na sve ostale LPWAN tehnologije je rad u frekvencijski licenciranom području i globalni standard. Rad u licenciranom području preduvjet je ostvarivanju garancije kvalitete usluge, koju određena IoT područja poput Smart Health i Smart Home, zahtijevaju. U Vipnetu želimo stvarati rješenja i sustave koji su sposobni optimalno iskorištavati pojedine komunikacijske tehnologije ovisno o primjenama i korisničkim zahtjevima.

Koji je izvozni potencijal pametnih tehnologija, s obzirom da se on sustavno razvija na globalnoj razini – koje su naše najveće konkurentske prednosti?
Zahvaljujući cloud tehnologiji, kompleksna rješenja postaju dostupna svima i spremna za korištenje u kratkom roku, bez početnih ulaganja, uz najviše sigurnosne standarde. Krajem prošle godine Vipnet je velikim poslovnim korisnicima ponudio Vip MDM (Mobile Device Management), cjelovito rješenje koje omogućuje sigurno upravljanje pametnim telefonima, tabletima, aplikacijama i podacima uz povećanje mobilne produktivnosti. ICT projekti na kojima Vipnet radi većinom spadaju u tzv. tradicionalnu ICT ponudu poput velikog sistem integracijskog projekta koji obuhvaća komunikacijsku i podatkovnu infrastrukturu u jednoj od vodećih prehrambenih industrija u Hrvatskoj. Tu je i niz projekata koji proizlaze iz sinergije telekomunikacijskog i IT svijeta, poput poslovnih Wi-Fi projekata, hotelskih televizijskih sustava ili rješenja mobilnih plaćanja. Neki od najznačajnijih zaključenih poslova se odnose na usluge našeg podatkovnog centra koje ujedno imaju najveći rast u čitavom ICT portfelju, što pokazuje ispravnost višemilijunskog ulaganja u prostor tehnologije vrhunske pouzdanosti i sigurnosti. Naime, Vipnetov podatkovni centar nositelj je ISO certifikata za informacijsku sigurnost.  ISO/IEC 27001 pripada ISO 27000 obitelji standarda koja omogućuje najvišu razinu sigurnosti osjetljivih podataka kao što su financijski podaci te podaci o zaposlenicima, korisnicima i poslovnim partnerima.

Kako napredujemo prema Digitalnoj Agendi 2020.?
Unatoč izraženo niskoj razini kompetitivnosti domaćeg tržišta fiksnih usluga i daljnje remonopolizacije, Vipnet je nastavio s razvojem vlastite infrastrukture za Internet sljedeće generacije i u srpnju smo prešli brojku od 400 tisuća kućanstava koja mogu biti spojena na Internet brzine do 120 Mbit/s. Paralelno s time, krenuli smo s implementacijom Docsis 3.1 standarda koji će u budućnosti korisnicima omogući brzine do 1 Gbit/s. U mobilnom segmentu započeli smo s implementacijom brzina do 300 Mbit/s u četiri najveća hrvatska grada. S tim je Vipnet najbolje pripremljeni operator na tržištu za Digitalnu agendu 2020. budući da u fiksnom segmentu glavni operator ima dvostruko manje kućanstava s mrežom za Internet sljedeće generacije od Vipnetovih 400 tisuća. Osim osnovne djelatnosti, veći fokus stavljamo na razvoj ICT usluga te ćemo i dalje pratiti svjetske ICT trendove nudeći visoko kvalitetne usluge koje pružaju najbolje iskustvo za korisnike. Telekomi danas posjeduju temelj onoga što donosi digitalna transformacija: komunikacije, inženjerske vještine, podatkovne centre te ozbiljnu transakcijsku infrastrukturu. Svekolika integracija podataka iz današnje podatkovno umrežene javne, privatne ili korporativne okoline te davanje konteksta takvim podacima bit će posao telekoma budućnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close