Koliko vaš identitet vrijedi na crnom internetskom tržištu

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2017. u 09:12
Foto: Thinkstock

Kriminalci više vole poslovne kartice, jer ponekad nema ograničenja koliko je moguće potrošiti koristeći ih.

Vama osobni podaci vrijede puno. A lopovu koji se namjerio ukrasti vam identitet? Platit će puno manje no što mislite, piše tportal.

Ovjerene kreditne kartice s visokim limitom iz zemalja kao što su Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja na mračnom webu prodaju se za bitkoine u protuvrijednosti od deset do 20 američkih dolara, stoji u godišnjem izvješću o cyberkriminalu tvrtke Secureworks, inače dijelu Della.

Ovjerena kreditna kartica je ona koju je prodavatelj kriminalac isprobao za obavljanje transakcija i utvrdio kako nije još otkazana. Neovjerene kartice moguće je nabaviti na veliko za sitniš. Kriminalci više vole poslovne kartice, jer ponekad nema ograničenja koliko je moguće potrošiti koristeći ih. Tako ovjerena platinasta kartica American Express može postići cijenu i do 20 dolara, dok će obična bez velikog limita biti prodana za oko devet.

No, to nije sve. Na prodaju su, navedeno je u izvješću, ponuđeni puni identiteti pojedinaca za samo deset dolara po komadu. Fulz, kako se tu robu naziva, u stvari su dosjei koji nude financijskih, zemljopisnih i biografskih podataka o žrtvi dovoljno za krađu identiteta ili prijevari temeljenoj na lažnom predstavljanju, prenosi tportal.

Komentirajte prvi

New Report

Close