Južna Koreja prestigla Kinu i SAD, prva uvodi najnoviju bežičnu tehnologiju

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2019. u 11:02
Foto: Reuters

Južna Koreja će postati prva zemlja koja će u petak uvesti usluge pete generacije (5G), najnoviju bežičnu tehnologiju koju podržava novi pametni telefon Samsung Galaxy S10.

S jednom od najvećih stopa korištenja pametnih telefona na svijetu, Južna Koreja se utrkuje s Kinom, Sjedinjenim Državama i Japanom, nadajući se da će 5G tehnologija potaknuti razvoj pametnih gradova i autonomnih automobila te povećati gospodarski rast koji je usporio na najnižu šestogodišnju razinu u 2018. godini, prenio je Reuters.

"Značajno je da južnokorejske telekomunikacijske tvrtke pružaju usluge i mreže koje zadovoljavaju visoke standarde kvalitete slike i brzine za južnokorejske kupce", izjavio je u srijedu Ryu Young-sang, izvršni potpredsjednik najvećeg mobilnog operatera zemlje SK Telecoma.

5G će promijeniti krajolik industrije igara jer omogućuje online igranje igara s minimalnim kašnjenjem na pametnim telefonima, dodao je Ryu.

Tehnologija može ponuditi 20 puta brže brzine prijenosa podataka od 4G mreže i bolju podršku za umjetnu inteligenciju i virtualnu stvarnost.

Ponekad može ponuditi 100 puta veće brzine.

Potrošene su milijarde na kampanje marketinga 5G-a, a u srijedu je SK Telecom pokazao olimpijske i K-pop zvijezde kao svoje prve 5G korisnike.

SK Telecom surađuje sa svojim SK Hynix-om (izrada memorijskih čipova) na izradi visoko digitalizirane i povezane tvornice koju pokreće 5G tehnologija, rekao je Ryu.

Do kraja 2019. operater očekuje oko 1 milijun 5G korisnika. Inače ima ukupno 27 milijuna korisnika.

I manji rivali, kao što je KT Corp, spremaju se ponuditi 5G usluge i uređaje.

Samsung je bio prvi koji je razvio 5G telefon, kada je u veljači predstavio Galaxy S10 5G pametni smartphone sa cijenom od gotovo 2.000 dolara.

Manji lokalni rival LG Electronics planira lansirati svoj 5G smartphone u Južnoj Koreji kasnije ovog mjeseca.

U SAD-u, operater Verizon planira lansirati svoju mrežu 5G u dva grada 11. travnja.

Zabrinutosti u vezi sigurnosti

Sigurnosne zabrinutosti oko 5G mreža zbog telekomunikacijske opreme kineske tvrtke Huawei,  južnokorejski telekomunikacijski operateri pokušavaju umanjiti.

"Ne mislim da imamo sigurnosni problem u Južnoj Koreji", izjavio je novinarima Park Jin-hyo, šef istraživačkog centra za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju SK Telecoma.

Dodao je kako tvrtka koristi naprednu tehnologiju za blokiranje prisluškivanja ili hakiranja u 5G mreže.

Među tri najveća telekomunikacijska operatera Južne Koreje, SK Telecom i KT Corp ne koriste Huawei opremu za 5G. Manji prijevoznik LG Uplus koristi Huawei opremu.

Međutim, dužnosnici SK Telecoma priopćili su kako će vjerojatno biti otvorene dražbe za proizvođače mrežne opreme, uključujući Huawei, ako će Južnoj Koreji trebati više baznih stanica za više  frekvencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close