Što je pokazala prva velika analiza hrvatskog izvoza hardvera, softvera i informatičkih usluga

Autor: Bernard Ivezić , 02. srpanj 2014. u 14:27
Ante Mandić, šef IN2 - najvećeg domaćeg proizvođača IT tehnologija/Žarko Bašić/PD/PIXSELL

Informatička industrija prošle je godine postala jedna od 12 najvećih izvoznih grana hrvatskog gospodarstva.

Hrvatska prvi put od osamostaljenja ima pokazatelj svog ukupnog IT izvoza.

On je lani bio veći od 2,1 milijardu kuna što IT čini jednim od 12 najvećih izvoznih grana hrvatskog gospodarstva. Usporedbe radi, hrvatski IT izvoz je pet puta veći od izvoza telekom sektora ili pak duhanskih proizvoda, gotovo tri puta veći od izvoza pića i tekstila, te dvostruko veći od izvoza papira. Već sada je na dvije trećine izvoza farmaceutskih proizvoda kao i izvoza koji ostvare domaći poljoprivrednici, šumari i ribari zajedno. Do prvog podatka o vrijednosti hrvatskog IT izvoza došli smo analizom podataka 100 najvećih IT kompanija u Hrvatskoj, koje je u utorak objavila agencija IDC Adriatics, kao i vrijednosti hrvatskog IT tržišta, koje je ta agencija objavila dva mjeseca ranije.

Iako su na domaćem tržištu IT tvrtke lani odradile 6,17 milijardi kuna poslova, samo 100 najvećih IT tvrtki, a ukupno ih je više od dvije tisuće, imalo je tijekom prošle godine promet od 8,26 milijardi kuna uz rast prihoda od 8,6 posto. Ivan Juras, analitičar IDC Adriaticsa kaže da je točno da razliku od 2,1 milijardu kuna čini izvoz IT proizvoda i usluga. "Važno je naglasiti da je riječ je o izvozu koji je rezultat kombinacije domaće proizvodnje, poput sve aktivnijih proizvođača softvera i pružatelja IT usluga, kao i činjenica da Hrvatska već duže vrijeme djelomično ima ulogu regionalnog distribucijskog centra za IT", kaže Juras. Državni zavod za statistiku nema podatke specifično za IT industriju pa time nema ni podatke o njenom izvozu. Naime, DZS dio te industrije prati kroz takozvanu proizvodnju računala, elektroničkih i optičkih proizvoda, gdje je lani zabilježio izvoz od 2,54 milijarde kuna. S druge strane, u svoju analizu ne uključuje izvoz softvera i IT usluga već isključivo hardvera. Juras kaže da to samo naglašava potrebu države da primjerice preciznije opiše domaće IT proizvođače, poput softverske industrije, kako bi im mogla adekvatno pomoći u daljnjem rastu.
 

"Izvoz softvera i IT usluga je ono što bilježi značajan rast i predstavlja produkt domaćeg znanja i stvaranja nove vrijednosti", kaže Juras.Lani je prema podacima Astra poslovnog inženjeringa, koje službeno koristi udruga softverskih proizvođača-izvoznika CISEx, izvoz softvera i popratnih usluga porastao je za sto milijuna kuna na 1,22 milijarde kuna. Drugim riječima, 58 posto ukupnog hrvatskog IT izvoza čine domaći proizvodi i usluge.Juras navodi da su tri najveće IT tvrtke u Hrvatskoj MSAN grupa, zatim Combis u vlasništvu Hrvatskog telekoma i MSAN-ov King ICT. MSAN Grupa je lani imala rast prometa od 7,65 posto na 1,43 milijarde kuna uz rast izvoza od 16,1 posto na 445,7 milijuna kuna. MSAN je ujedno i najveći IT distributer, a slijede ga tvrtke Recro i Microline. Tri najveća hrvatska proizvođača tehnologije su, prema IDC-u Adriatics, redom zagrebačka IN2 grupa i Sedam IT, te pulski Infobip. IN2 grupa je lani imala rast prihoda od 14 posto na 167 milijuna kuna i rast izvoza na 50 milijuna kuna ili 30 posto prihoda.

Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2 grupe kaže da ga nije iznenadilo to što je domaća IT industrija po prihodu prerasla hrvatsko IT tržište, kao i što je prerasla najveću telekom tvrtku Hrvatski telekom."Mislim da se ovdje radi o čistom zbroju godišnjih prihoda i da bi nakon konsolidacije, jer te tvrtke posluju i između sebe, rezultat bio približniji, ali kad dodamo i izvoz, koji je u neprekidnom rastu vjerujem da će ta razlika između prihoda sto najvećih i vrijednosti hrvatskog IT tržišta biti svakom godinom sve veća", kaže Mandić.Ističe da je ponosan što vodi najvećeg hrvatskog proizvođača softvera, koji već sada zapošljava 476 radnika a do kraja godine planira ih zaposliti više od 500."Hrvatskoj IT industriji potrebno je nekoliko velikih tvrtki koje mogu izvoditi složene IT projekte infrastrukturnog tipa, kako na domaćem tržištu tako i u inozemstvu", kaže Mandić. 

Poredak IT tvrtki

Ukupno najveće IT kompanije
1. MSAN Grupa (MSAN Grup.)
2. Combis (HT)
3. King ICT (MSAN Grupacija)

Najveći domaći proizvođači
1. IN2 Grupa
2. Sedam IT
3. Infobip

Najveći distributeri
1. MSAN Grupa
2. Recro
3. Microline
Izvor: IDC Adriatics

Komentari (1)
Pogledajte sve

I koliki je na kraju izvoz? 2,1 mlrd ili 1,22 mlrd ?

New Report

Close