Hrvatske studentice izumile masku za mobitel koja je ujedno punjač

Autor: Dalila Žuklić , 27. svibanj 2013. u 11:27
Studentice treće godine preddiplomskog studija Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu Marija Živičnjak i Petra Zadro s mentoricom Kristinom Detelj (u sredini)/PIXSELL

Nagrađene su za poslovni plan bežičnog punjenja mobitela. Planiraju izraditi prototip punjača za ugostiteljske objekte.

Jednom napunjena maska može napuniti mobitel do osam sati u 3G modu, i do 16 sati u 2G modu, jer ima bateriju od 1500 miliampersati. Usto, štiti uređaj od ogrebotina prilikom pada jer je napravljena od čvrste plastike. Tim riječima Petra Zadro objašnjava inovaciju koju je s kolegicom Marijom Živičnjak predstavila Ministarstvu za poduzetništvo i obrt. Rezultat: drugo mjesto na natjecanju za najbolji poslovni plan na temu "Inovativni proizvodi/usluge za konkurentnost u EU".

Punjenje sa šanka
Studentice treće godine preddiplomskog studija Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu predstavile su izum bežičnog punjenjenja mobilnih telefona: masku za mobitel koja je ujedno punjač. Sada usavršavaju prvi prototip maske punjača za iPhone 4 i 4S. Ideja im je napraviti takvu vrstu punjača za svaki model smartphonea. S mentoricom Kristinom Detelj planiraju izraditi prototip punjača za ugostiteljske objekte. Sustav za bežično punjenje u ugostiteljskim objektima funkcionirao bi pomoću odašiljača i podloge. "Odašiljač bi bio, recimo, na šanku te bi se preko njega obavljao prijenos energije u krugu od četiri metra, za početak. Energija bi se prenosila na podlogu u kojoj se nalazi transmiter, na koju bi se mobitel morao samo položiti. Tako bi dobivao energiju i punio se, neovisno o modelu", otkrivaju nam Petra i Marija. Cijenu te usluge određivali bi objekti u kojima se odašiljač nalazi, ali smatraju da bi optimalna bila oko dvije kune, neovisno o vremenu korištenja. I masku punjač i sustav za bežično punjenje izrađuju same, nabavljaju komponente iz Kine i Njemačke jer im je to isplativije. Za izradu jedne maske punjača treba im oko 300 kuna, a za sustav za bežično punjenje u objektima oko 3000 kuna. Kad je riječ o dizajnu, masku punjač planiraju prilagođavati korisnicima prema njihovim željama i potrebama. 

'Žica na odmoru'
Inovacija dviju studentica ima prigodno ime Wirest (wire+rest, 'žica na odmoru'). A sve je počelo kao projekt na fakultetu. "Vidjele smo natječaj, predstavile mentorici svoj plan, a ona nam je dala podršku", prisjećaju se. Za kvalitetan poslovni plan trebalo im je dva mjeseca, iako se ideja počela razvijati prije. I nagrada je potvrda da im se trud isplatio. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

mislim ono cure nije da ste to ukrale ili tak nekaj ali ovo je vec izmisljeno napravljeno ako ne i patentirani za vecinu mobitela tako da nemojte se nadati nicemu osim mozda tuzbi

Bravo djevojke ,dobre ideje treba realizirati,uvjek ce biti onih za i protiv,,,

O štetnim efektima bežičnih punjača ništa ne pričaju. Valjda imaju lovu za plaćanje oštete.

Svaka čast!

New Report

Close