I Hrvati otkrili biomarker za stratifikaciju dijabetičara

Autor: Agencija VLM , 21. siječanj 2013. u 12:52
Thinkstock

Hrvatski znanstvenci bili su dio međunarodnog konzorcija koji je okrio biomarker za tip dijabetesa MODY.

Hrvatski znanstvenici sudjelovali su u otkrivanju novog biomarkera za stratifikaciju pacijenata s dijabetesom, izvijestila je danas tvrtka Genos. Osim znanstvenika iz te tvrtke, u međunarodnom konzorciju sudjelovali su i znanstvenici s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu te medicinskih fakulteta u Osijeku i Splitu. Rezultati su krajem prosinca objavljeni u službenom glasilu Američke asocijacije za dijabetes.

Otkriven je biomarker za oblik dijabetesa koji se zove MODY, a od kojeg boluje oko pet posto onih kojima je dijabetes dijagnosticiran prije 45. godine. Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će uskoro biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata kod kojih se sumnja na MODY podtip dijabetesa.

– Rezultati objavljeni u ovom znanstvenom radu rezultat su analize nekoliko tisuća ljudi koja nam je omogućila da otkrijemo vezu između HNF1A gena koji uzrokuje MODY dijabetes i glikana u krvi. Nakon toga smo uspjeli pokazati da analizom krvi možemo pouzdano prepoznati pacijente s bolešću te, štoviše, da nam analiza glikana omogućuje da prepoznamo mutacije koje znatno utječu na funkciju proteina i razvoj bolesti. U laboratoriju tvrtke Genos možemo provesti testiranje molekularnih biljega te se nadamo da ćemo uskoro uspostaviti sustav koji će omogućiti svakom zainteresiranom pacijentu da provjeri ima li MODY podtip dijabetesa – izjavio je istraživač Genosa Mislav Novokmet.

Komentirajte prvi

New Report

Close